Prima pagina

Austriecii preiau sector dupa sector

22.12.2005, 20:07 26

In fiecare zi, din zece produse pe care le consumati, trei sunt facute de austrieci.

Cu banii primiti in contul de la Raiffeisen Bank, cumparati mobila facuta din lemn prelucrat de Kronospan. Mergeti la servici cu o masina cumparata de la Porsche Romania, pe care tocmai ati alimentat-o cu benzina de la OMV-Petrom, eventual asigurata la Omniasig.

Cumparand companie dupa companie, firmele austriece si-au creat pozitii de neclintit in principalele sectoare ale economiei Romaniei - financiar, energetic, prelucrarea lemnului. Asaltul a culminat cu anuntul de marti seara prin care Erste Bank a devenit castigatoarea licitatiei pentru Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie financiara din Romania.

Walter Friedl, consilier economic in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti, a declarat pentru Ziarul Financiar ca spera ca Raiffeisen sa castige cursa pentru CEC. "Au fost momente nebunesti in asteptarea rezultatului. Acest capitol al achizitiilor este de necrezut chiar si pentru austrieci, care oricum sunt foarte buni in Europa Centrala si de Est. Daca Raiffeisen castiga CEC-ul, acesta ar fi si un final extraordinar pentru cariera mea diplomatica", explica cu umor Friedl.

"Dupa cum se vede, investitorii austrieci au inceput cu achizitii in industria lemnului. Ultima perioada a fost apoteotica: cea mai mare companie petroliera si cea mai mare banca din Romania au incaput pe maini austriece", continua consilierul economic.

El mai spune ca principalii jucatori austrieci din Romania vizeaza in continuare achizitii. "Uniqa, care detine 27% din Astra Asigurari, este o companie care va creste vizibil, iar Erste isi va aduce cu siguranta, clientii din Cehia, Slovenia sau Croatia."

Acum, austriecii controleaza 38% din sectorul bancar, 40% din sectorul petrolier, iar in sectoarele de real estate si prelucrarea lemnului aproape ca nu mai au nici un fel de competitie.

Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei la Bucuresti, spunea intr-un interviu acordat Ziarului Financiar ca avantajele pe care companiile austriece le-au avut pe teritoriul romanesc au constat in faptul ca au sosit la momentul oportun, dar si in experienta acumulata in tari precum Cehia, Slovacia sau Ungaria.

"Companiile austriece au bani multi si ii vor investi pe toti", a declarat recent ambasadorul Austriei. Atunci cand vorbim de o achizitie austriaca in Romania, folosim invariabil termeni precum "cea mai mare", "cel mai important". Intrarile lor s-au plasat in puncte cheie si s-au produs prin miscari de amploare care au schimbat definitiv decorul economic al tarii.

In sectorul bancar, care a fost primul in care s-a consemnat o mutare decisiva, Raiffeisen a cumparat Banca Agricola in 1999. Acum, Raiffesen ocupa locul trei pe piata dupa francezii de la BRD SocGen si sunt pregatiti sa atace cea de-a doua pozitie printr-o posibila a doua achizitie: CEC.

OMV a realizat cea mai mare investitie austriaca in strainatate prin preluarea Petrom, pentru 1,5 mld. euro. Achizitia celei mai mari companii din Romania, Petrom, de catre austriecii de la OMV a rescris o buna parte a statisticilor. Deja de la achizitia Petrom, Austria devenise cel mai mare investitor strain din Romania, pozitie pe care si-a consolidat-o acum prin preluarea pachetului majoritar al BCR.

Dar cum au reusit austriecii ca intr-un timp atat de scurt sa o ia inaintea nemtilor, a francezilor sau a americanilor? Zeileissen a explicat ca strategia lor s-a bazat pe crearea unor parteneriate solide. "O data ce baza financiara a fost creata prin implantarea unei banci si a asigurarilor, valul investitional a venit intr-o albie deja sapata", a explicat ambasadorul.

Si daca tot fac afaceri in Romania, austriecii au vrut sa le faca in propriile birouri. Pe piata de real estate, fondurile de investitii imobiliare austriece au facut legea in ultimii ani. Opera Center, Europa House, Iride Business Park, Global Business Center, Bucharest Corporate Center, Bucharest Corporate Park.

Practic, aproape toate proiectele de calitate superioara aparute pe piata imobiliara in ultimii patru-cinci ani au intrat in portofoliul unor fonduri de investitii imobiliare austriece.

Lasselsberger si Wienerberger furnizeaza caramizi, tigla si materiale de constructii. In ceea ce priveste piata prelucrarii lemnului, compania austriaca Kronospan a cumparat dintr-un foc vara trecuta cele doua fabrici de prelucrare a lemnului de la Sebes ale rivalului european Gruppo Frati, devenind principalul furnizor de placi de lemn pentru industria mobilei din Romania. Si pentru ca fabricile de mobila au asteptat tot anul anuntarea unei investitii care sa sparga dominatia Kronospan in acest sector, dorinta le-a fost im-plinita saptamana aceasta: la Suceava va fi demarat un proiect de 500 mil. euro pentru constructia unei fabrici de prelucrarea lemnului. Investitia apartine Holzindustrie Schweighofer si Egger. Doua companii austriece.

Grupul austriac de advertising outdoor epa! a cumparat jucatorii autohtoni si a devenit lider incontestabil pe piata, cu o cota de circa 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO