Prima pagina

Aurul bate recordul, bancile lovite pe burse

05.11.2007, 18:50 31

Pretul aurului a atins vineri un maxim de 58,6478 lei pe gram conform cotatiei calculate de BNR, in crestere cu peste 12% fata de inceputul anului.
Insa cine a avut inspiratia sa investeasca in aur in vara trecuta poate consemna in prezent un castig de peste 22%, avand in vedere scaderea de pret care survenise in iulie.
BCR, singura banca de pe piata care ofera serviciul de cumparare de aur, ofera 49,86 lei pe gram.
La bursa de marfuri din New York, pretul aurului cu livrare in decembrie a crescut vineri cu 14,8 dolari (1,9%), pana la 808,5 dolari/ uncie (28,51 dolari/gram), adica foarte aproape de valoarea record de 873 de dolari (30,79 dolari/gram) inregistrata pe 21 ianuarie 1980.
Din ce in ce mai multi investitori redescopera aurul ca plasament de refugiu, in conditiile in care valurile de incertitudine revin pe pietele financiare internationale.
O noua unda de soc a fost provocata de speculatiile privind iminenta demisiei sefului Citigroup din cauza pierderilor provocate de criza creditelor subprime. Numai pe trimestrul al treilea cea mai mare banca americana a raportat pierderi de 6,5 miliarde de dolari.
Actiunile bancilor din SUA si Europa au scazut la sfarsitul saptamanii trecute ca urmare a intetirii temerilor ca pierderile cauzate de criza creditelor ipotecare sunt mai mari decat se estimase.
Pe Bursa de la New York Merrill Lynch a condus declinul, cu o scadere a actiunilor de aproape 8%. Citigroup a pierdut aproape 2%, Washington Mutual 7,4%, iar grupul belgian Fortis 4,4%. De asemenea, zvonurile conform carora Barclays ar putea apela la Banca Angliei pentru un imprumut de urgenta a determinat caderea actiunilor bancii cu 6%.
Pretul actiunilor Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a scazut vineri cu aproape 4% pe Bursa de la Viena, pana la 53,81 euro, in conditiile in care majoritatea bancilor din Europa au fost lovite de neincrederea investitorilor.
Andreas Treichl, CEO al Erste, a declarat cu prilejul prezentarii rezultatelor financiare la 9 luni, ca nu crede ca turbulentele s-au terminat. "Sper ca situatia sa se imbunatateasca, dar nu cred ca aceasta se va intampla in trimestrul IV. Instabilitatea va continua si in 2008", a spus Treichl.
Raiffeisen International, care administreaza si operatiunile din Romania, a pierdut 1,7%, in timp ce actiunile Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, au coborat pe bursa de la Paris cu 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO