Prima pagina

Asiguratorii au nevoie ei insisi de asigurare

21.05.2003, 00:00 18

Peste o cincime din companiile care functioneaza pe piata asigurarilor au probleme de solvabilitate, a anuntat ieri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Acesta este primul anunt oficial al Comisiei privind respectarea gradului de solvabilitate de catre companiile de asigurari din Romania, principalul indicator asupra "sanatatii" financiare a unui asigurator care va fi folosit de acum incolo.  
"Din analiza raportarilor transmise de 42 de companii de asigurare cu privire la marja de solvabilitate inregistrata in 2002 a rezultat ca trei societati sunt insolvabile, iar pentru sase exista un risc scazut de insolvabilitate", a spus ieri Nicolae Crisan, presedintele CSA, cu prilejul Forumului International de Asigurari si Reasigurari organizat de Media XPrimm.
Gradul de solvabilitate (vezi tabelul)  indica masura in care o companie de asigurare este capabila sa-si onoreze obligatiile asumate. Teoretic, este nerecomandabila incheierea unui polite de asigurare cu o companie care are un oarecare risc cu lichiditatea si cu atat mai putin cu una in prag de criza de lichiditate sau chiar insolvabila.   
Crisan a refuzat sa nominalizeze companiile cu pricina, afirmand ca "datele sunt preliminare, ele urmand a fi verificate cu inregistrarile contabile".
Datele finale vor fi prezentate pana la 30 iunie 2003, in cadrul raportului asupra evolutiei pietei asigurarilor pe anul trecut.
Se dovedeste altfel ca gradul de solvabilitate va face o selectie mult mai dura in piata decat dublarea capitalului minim social al asiguratorilor, al carui termen limita a fost pe 15 iunie. "Numai doua companii nu si-au majorat capitalul pana la noile limite cerute de lege: Uniroyal, care n-a avut de fapt activitate in 2002, si Prima, care oricum nu mai avea dreptul de a emite polite", a spus Crisan.
Chiar daca n-a nominalizat companiile care nu indeplinesc, conform raportarilor preliminare, cerintele de solvabilitate, Crisan a vorbit despre companii care ar avea nevoie in perioada urmatoare de o majorare de capital: Astra Asigurari, Croma si Unita. Acestea din urma nu sunt o supriza, aplicand deja planuri de redresare financiara.
"Pentru ca semnalele care vin dinspre Astra sunt destul de descurajatoare, analizam ce posibilitati exista pentru a repune aceasta societate pe linia de plutire. Avem rezerve asupra cifrelor prezentate de companie. Exista neconcordante intre raportari si evidente. Conform datelor pe care le avem acum, este necesara o infuzie de capital in numerar de cateva milioane $. Nu am cerut inca un plan de redresare financiara, dar daca va fi cazul o vom face", a spus ieri Nicolae Crisan. El a explicat ca una din sursele problemei in cazul Astra este datoria istorica a companiei catre alti asiguratori straini. Provenita din fosta Administratie a Asigurarilor de Stat-ADAS, Astra a preluat la infiintare, in 1990,  pasivele si activele externe ale acesteia.
In replica, Dan Domnitanu, vice-presedintele Astra, spune ca afirmatiile reprezentantilor CSA sunt surprinzatoare. "Ne suprinde declaratia presedintelui CSA. Pana in acest moment nu au existat comunicate sau adrese de la CSA care sa dea o asemenea nuanta ca cea expusa in acest moment. Cert este ca Astra se afla pe un trend pozitiv, vanzarile au crescut in mod semnificativ, iar la nivelul intregii piete exista aprecieri pozitive vizavi de Astra si de rezultatele sale. ", a spus Domnitanu.  
Inainte de a fi privatizata, in iulie anul trecut, Astra a fost in supravegherea CSA dupa ce a fost devalizata de aproape 20 milioane $ prin plasamente perdante la Banca Romana de Scont, Banca de Investitii si Dezvoltare si printr-o societate de valori mobiliare-toate aflate in legatura cu grupul Gelsor si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.   
Dupa ce a urmat un plan de redresare si a iesit din supravegherea CSA, compania a fost cumparata anul trecut de Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, patronul magazinului Unirea din Bucuresti. Conform contractului de privatizare, Nova Trade trebuie sa investeasca 36 mil. $. in companie. 
Astra si-a majorat la inceputul acestui an capitalul, dar prin reevaluarea activelor imobilizate.
"Compania si-a majorat recent capitalul social, care atinge doua scopuri: asigura ptotectia actionarilor majoritari si nu face decat sa puna in linie Astra cu celelalte companii de top care au utilizat oportunitatile crate de majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor", a explicat Domnitanu. El afirma insa ca "daca situatia o va impune, sigur ca actionarii companiei vor realiza un aport de lichiditati".
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, o organizatie profesionala a asiguratorilor care grupeaza 21 de companii membre, a prezentat ieri gradul de solvabilitate a membrilor sai la 31.12.2002, asa cum  a fost comunicat de acestea catre CSA.
Numai una dintre companiile care au facut public gradul de solvabilitate-Roumanie Assurance International (RAI)- este sub pragul peste care nu exista risc de insolvabilitate(2).
Mai exista si trei companii care nu au facut publica marja: Anglo-Romana, Astra si AGI Romania. Prima dintre ele va iesi din piata asigurarilor, potrivit ultimelor informatii, urmand sa se transforme in broker. In cazul Astra, "a fost vorba de o scapare. Cred ca avem un grad in jur de 3", a spus Dan Domnitanu, vicepresedintele companiei. 
Radu Mustatea, directorul executiv de la AGI, Romania, a spus ca lasa Comisia sa anunte. "Trebuie sa mai facem niste verificari", a spus el, fara sa comenteze mai mult. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO