Prima pagina

Asigurarile private de sanatate, in pericol de sufocare

06.12.2005, 20:29 16

Piata asigurarilor private de sanatate este pusa in pericol de prevederile proiectului de lege cu privire la asigurarile voluntare de sanatate, spun companiile de asigurari. Anul trecut, aceasta piata s-a ridicat la circa 7,4 mil. euro. Conform proiectului de lege, companiile care vand polite de asigurare de sanatate va trebui sa verifice, incepand cu anul viitor, daca cei care le cumpara au platit contributiile de sanatate la stat.

"Daca va trebui sa facem acest lucru, inseamna ca nu va mai exista sistem de asigurari private de sanatate in Romania. Noi nu suntem organe de control si nu avem parghiiile necesare pentru a ne verifica clientii", a declarat Livia Dragomir, directorul departamentului de asigurari accidente persoane in cadrul Allianz-Tiriac.

Directorul general al Generali Asigurari, Tudor Moldovan, spune ca nu va mai vinde polite de asigurare de sanatate in cazul in care va trebui sa le ceara clientilor dovada ca si-au platit contributiile la asigurarile sociale de sanatate. "Ar trebui sa angajez o armata de oameni care sa verifice daca sistemul public functioneaza si sa ma transform intr-un mare birocrat", spune el. Aceasta prevedere era prezenta si in legea referitoare la asigurarile private de sanatate, promulgata cu doi ani in urma, dar care nu a fost aplicata deoarece nu au fost elaborate nici pana in prezent normele.

Pe piata asigurarilor de sanatate activeaza in prezent cinci societati: Omniaisg Addenda, Aviva, Interamerican, Generali si Allianz-Tiriac, iar majoritatea clientilor acestora sunt companii care au cumparat astfel de polite pentru a le include in pachetele employee benefits, adica beneficii pe care le ofera angajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO