Prima pagina

Armada spaniola a luat la tinta piata de real estate

14.04.2006, 00:00 23

Companiile spaniole de real estate au cumparat puternic in ultimul an terenuri in Capitala si in marile orase pentru a dezvolta proiecte imobiliare, potrivit jucatorilor din domeniu.

Companii precum Riofisa, HI Grupo, Grupo I, Fadesa, Agofer cauta sa dezvolte proiecte imobiliare pe piata locala, dupa ce s-au asezat deja in Polonia sau Ungaria.

In prezent, singurele companii spaniole care au anuntat proiecte sunt Hercesa, Prasa sau Invarsa pe o piata dominata de jucatori austrieci, greci si israelieni.

"Investitorii spanioli sunt interesati de potentialul pe care il ofera piata romaneasca in comparatie cu cea spaniola. Piata de aici seamana cu piata spaniola de acum 15 ani, cand a inceput dezvoltarea puternica in real estate", a declarat pentru ZF Alejandro Solano, directorul operatiunilor din Romania al grupului Hercesa Inmobiliaria.

Hercesa va dezvolta un cartier de 1.600 de apartamente pe bulevardul Basarabia si un apart-hotel in sediul fostului hotel Cismigiu, proiect estimat la 6-7 mil. euro.

"Vrem sa investim in Romania, deoarece exista un potential de crestere enorm pe aceasta piata", spune Rodrigo Sanchez, responsabilul pentru comunicare al Riofisa.

Compania are din toamna lui 2005 un acord cu firma Tiriac Investments pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare in Capitala.

Compania HI Grupo a intrat pe piata romaneasca anul trecut, printr-un joint-venture cu firma imobiliara Eurisko.

HI Grupo intentioneaza sa cumpere un teren in valoare de 24 de milioane de euro in centrul orasului Brasov, pe

care sa dezvolte un proiect imobiliar care va cuprinde imobile de birouri, centre comerciale si ansambluri rezidentiale.

O alta companie interesata de piata locala este Grupo I, care a format un joint-venture cu Tigrus Imobiliare, o firma locala de real-estate condusa de oameni de afaceri spanioli. Grupo I a achizitionat pana in prezent terenuri in valoare de 20 mil. euro pe piata Capitalei. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO