Prima pagina

Arestarea lui Hodorkovski darama bursele si alunga investitorii

28.10.2003, 00:00 20

Arestarea lui Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia si presedintele grupului petrolier Iukos, a facut ca intr-o singura zi, capitalizarea bursiera a celei de-a sasea companii petroliere listata la bursa din lume sa piarda 7,582 miliarde de dolari.
Dupa ce in cele doua zile de tranzactionare precedente actiunile scazusera cu 11%, ieri cursul a scazut cu 17%. Vineri capitalizarea bursiera a grupului IukosSibneft fusese evaluata la 44,6 miliarde de dolari.
Bancile s-au grabit sa vanda rublele si sa cumpere dolari, astfel ca si moneda ruseasca s-a depreciat cu cu jumatate de procent pana la ora 07.30 GMT fata de dolar, la 30,0750 de unitati.
Analistii spun ca arestarea lui Hodorkovski ii va descuraja chiar si pe cei mai hotarati dintre strainii care vor sa investeasca in Rusia.
Julia Nanay, senior director la compania americana de consultanta PFC Energy, crede ca "guvernul vrea sa transmita un mesaj esential prin aceasta arestare: companiile straine nu sunt binevenite. Mesajul este: "Este prea dificil pentru voi sa veniti aici"".
Intr-o prima faza, negocierile privind fuziunea dintre Iukos, pe de o parte, si Chevron Texaco si Exxon Mobil, pe de alta, au fost intrerupte, pana cand situatia magnatului rus va fi clarificata.
Surse implicate in negocieri spun ca Exxon va oferi pana la 25 miliarde de dolari pentru 40% din Iukos, conform Financial Times.
"Este ingrozitor pentru imaginea tarii", spune Ian Hague, analist la Firebird din New York. "Investitorii occidentali nu vor sa faca afaceri unde guvernul confisca proprietatea privata si intimideaza oamenii de afaceri", a adaugat el.
La inceputul acestei luni, Rusia a primit un rating din categoria celor recomandate pentru investitii de la agentia de evaluare financiara Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO