Prima pagina

Apele minerale au fost lovite de vremea rea

05.08.2004, 00:00 15

Piata apei minerale a scazut cu peste 10% pe prima jumatate a anului din cauza vremii racoroase, fapt nemaiintalnit de zece ani incoace.
Estimata la circa 1 miliard de litri anual, sau 250 de milioane de euro, piata apelor minerale este una dintre cele mai sensibile la vreme, alaturi de bere, inghetata si aparate de aer conditionat.Principalii jucatori - Coca-Cola HBC Romania (Dorna), European Drinks (Izvorul Minunilor), Romaqua (Borsec) si Perla Harghitei (Perla Harghitei) - admit ca piata a fost afectata de vreme si unii spun chiar ca pierderile inregistrate nu vor mai putea fi recuperate pana la sfarsitul anului.
Potrivit datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), volumul de apa minerala imbuteliata pe primul semestru a fost de 416 milioane de litri, fata de 472 de milioane de litri pe primul semestru al anului trecut. Aceasta inseamna o scadere cu peste 12%.
Statistica la final de semestru a companiei de cercetare de piata Canadean indica deasemenea o scadere a intregii piete de bauturi racoritoare. Declinul apelor minerale a fost insa cel mai accentuat, indica datele Canadean.
Reprezentantii firmei spun ca toti marii imbuteliatori au avut volume in scadere pe primul semestru.
Scaderea consumului de apa minerala vine pe fondul unor investitii de anvergura in acest sector, intrucat pana acum apele minerale au fost una dintre cele mai dinamice categorii a pietei bauturilor racoritoare.
Pentru intregul an, se asteapta o stagnare sau, in cel mai bun caz, o crestere cu cateva procente, afirma reprezentantii din industrie. Ei se bazeaza pe revenirea vanzarilor in iulie odata cu incalzirea vremii - prima luna a celui de-al doilea semestru.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO