Prima pagina

Apartamentele cu trei camere din Capitala se vand tot mai greu

Apartamentele cu trei camere din Capitala se vand tot mai greu
15.07.2008, 19:14 21

Pretul mediu al apartamentelor vechi din Bucuresti a scazut in trimestrul al doilea al acestui an cu 12% fata de primele trei luni ale anului, pe fondul interesului redus al cumparatorilor pentru acest gen de locuinte, potrivit unei analize a site-ului magazinuldecase.ro, care intermediaza tranzactii imobiliare directe.
In urma scaderii cererii, termenul de vanzare al unui apartament cu trei camere a crescut pana la 60 de zile. Cea mai severa depreciere a preturilor au suferit-o locuintele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 13% fata de primul trimestru, ajungand sa coste sub 120.000 de euro, de la un nivel initial de 136.000 de euro. Garsonierele si apartamentele cu trei camere au inregistrat scaderi de 10%, potrivit aceleiasi surse. Astfel, pretul mediu al unei garsoniere a scazut de la 86.500 de euro la 78.160 de euro, iar cel al unui apartament cu trei camere de la 177.000 de euro la 159.800 de euro.
Oferta de locuinte vechi a crescut semnificativ in trimestrul al doilea al anului fata de aceeasi perioada din 2007 (51%), insa a scazut comparativ cu primul trimestru al anului (-34%), in special datorita caracterului sezonier al pietei, ale carei maxime sunt inregistrate in lunile februarie - martie si septembrie - noiembrie.
"Mentinerea tendintei de crestere a numarului de apartamente scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile pot marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din rezidential in perioada de revenire a pietei, din septembrie-octombrie", apreciaza Matei Malos, director general al MagazinuldeCase.ro.
Pe de alta parte, oferta creste si in ceea ce priveste locuintele noi, tinand cont ca in urmatorii cinci ani ar trebui livrate aproximativ 65.000 de unitati, potrivit unei analize a firmei de consultanta imobiliara Regatta, care apreciaza ca aproape 40% dintre aceste locuinte (25.000 de unitati) vor fi construite in nordul orasului. Piata rezientiala din Capitala se afla in stand-by de la inceputul acestui an, vanzarile inregistrand scaderi semnificative atat pe segmentul apartamentelor noi, cat si in ceea ce priveste locuintele vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO