Prima pagina

ANRM: Refacerea mediului afectat de sondele Petrom costa minim 100 mil. dolari

19.08.2004, 00:00 23

Costurile pentru refacerea mediului in zonele unde sunt amplasate circa 16.000 sonde ale companiei petroliere SNP Petrom vor costa peste 75 - 100 mil. $, potrivit estimarilor facute de catre Mariana Stratulat, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"S-a vorbit mult de cele 16.000 sonde abandonate, unde mediul nu s-a refacut. Cred ca 75 - 100 mil. $ este putin pentru refacerea mediului", a spus ieri presedintele ANRM.
Costul de mediu legat de asa-numita poluare istorica a fost unul dintre cele mai sensibile aspecte ale tranzactiei prin care grupul austriac OMV preia 51% din actiunile Petrom, in valoare de 1,4 - 1,5 mld. euro. Potrivit contractului semnat in iulie de statul roman si OMV, costurile legate de poluarea istorica si costurile de abandonare vor fi suportate de catre autoritati. Grupul austriac va fi responsabil numai de daunele de mediu produse dupa preluarea pachetului majoritar de la Petrom.
Dealtfel, bugetul va include, timp de 14 ani, suma de 50 mil. euro anual pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despagubiri de mediu solicitate companiei Petrom.
Contactat de ZF, directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.
Potrivit presedintelui ANRM, exista sonde care au fost inchise dupa primul razboi mondial, insa terenurile respective nu au fost curatate.
SNP este principalul platitor de redevente catre Agentie, avand in concesiune mai multe perimetre de explorare si productie in domeniul titeiului si gazelor.
"Petrom a reusit prin politica sa de explorare si productie pana acum sa inlocuiasca gazele pe care le extrage anual (cca 6 mld. metri cubi - n.r.)", adauga Stratulat. Petrom este al doilea producator de gaze de pe piata locala, dupa Romgaz Medias, acoperind circa o treime din cerere. Petrom nu a renuntat la niciun perimetru in acest an, cu toate ca exista investitori romani si straini interesati de o asemenea miscare.
ANRM are incasari anuale de circa 6.000 mld. lei (150 mil. euro) din redevente (sume platite raportate procentual la productia realizata), din care circa 5.000 mld. lei (125 mil. euro) provin din sectorul petrolier.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO