Prima pagina

Angajarea raspunderii, un exercitiu fara emotii pentru Guvern

18.12.2001, 00:00 11



La un an de la investire, Guvernul Nastase uzeaza astazi pentru a doua data de la preluarea guvernarii de procedura angajarii raspunderii in fata Parlamentului, intr-un moment in care partidul de guvernamant este mai puternic in plan parlamentar decat dupa alegeri, iar intelegerea politica cu UDMR este respectata cu strictete de catre aliatul "de facto".

Ceea ce face ca motiunea de cenzura pe care o va depune opozitia sa ramana doar un exercitiu politic, devenit, in ultima perioada, de rutina.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru o declaratie de politica generala care va echivala cu un bilant al Cabinetului Nastase dublat de prezentarea proiectelor pe care si le propune pentru anul viitor.

Prin gestul politic de astazi, care nu este umbrit de riscul adoptarii unei motiuni de cenzura, Guvernul va obtine girul Parlamentului speculand politic o situatie conjuncturala favorabila. ai aceasta din doua motive.

Pe de o parte, partidul de guvernamant este foarte aproape de a detine in Camera Deputatilor si Senat jumatate din numarul parlamentarilor, dupa ce zece deputati si cinci senatori care au fost la PRM si PD au demisionat, pentru ca ulterior sa se inscrie in PSD.

In acelasi timp, in ciuda unor puncte divergente cu UDMR, partidul de guvernamant stie ca se poate baza pe cuvantul liderilor Uniunii, si deci pe sprijinul parlamentarilor acestei formatiuni.

Cu o sustinere parlamentara confortabila, Cabinetul Nastase isi poate asuma astazi raspunderea in Parlament, fara emotii, intrucat motiunea de cenzura pe care tot astazi opozitia o va depune nu are nici o sansa sa fie adoptata.

Desi admit ca sansele demersului lor sunt minime, liderii PNL, PD si PRM vor depune astazi motiunea de cenzura prin care vor sa atace Guvernul pe doua idei: scaderea nivelului de trai si nerespectarea promisiunilor electorale ale PSD.

Ieri, reprezentantii celor trei formatiuni strangeau semnaturile necesare: 122. Dar pentru ca aceasta motiune sa fie adoptata, fapt ce ar conduce la demiterea Guvernului, opozitia are nevoie de 243 de voturi favorabile, aproape imposibil de intrunit.

Respingerea motiunii, care se va discuta intre Craciun si Revelion, va echivala cu acceptarea declaratiei de politica generala, care va deveni obligatorie pentru Guvern.

Declaratia de politica generala, care va fi prezentata astazi de premierul Nastase in Parlament, va cuprinde toate componentele vietii politice, economice, sociale si diplomatice si va mai fi insotita de alte cateva documente, structurate in patru volume.

Primul volum va cuprinde analiza situatiei economice si sociale la sfarsitul acestui an, realizarea planului de actiuni in 2001, investitiile publice realizate in judete si ministere in acest an si evaluari privind politica externa.

Cel de-al doilea volum va include planul de actiuni al Programului de guvernare in 2002, mentionandu-se termenele de realizare pe luni si in 2003, aici termenele fiind precizate pe trimestru.

Tot al doilea volum va mai contine programul de accelerare a pregatirii aderarii la Uniunea Europeana si programul de investitii pe 2002, in plan teritorial.

Al treilea volum va consta in evaluarile organismelor internationale privind evolutiile politice, economice si sociale, iar cel de-al patrulea va cuprinde legile aprobate de Parlament si proiectele de legi aflate in proces de legiferare.

Cabinetul Nastase uziteaza de procedura angajarii pentru a doua oara, prima data, in urma cu sase luni, Guvernul asumandu-si raspunderea pentru Legea investitiilor directe.

In comparatie cu acest demers, cel de acum este mai atacabil cu o motiune de cenzura, insa din cauza slabei reprezentari a opozitiei, riscurile sunt minime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO