Prima pagina

Ancheta pentru atentatul in care au murit doi romani

15.05.2001, 00:00 24



Armata israeliana Tzahal a lansat o ancheta interna privind imprejurarile in care a avut loc atentatul de joia trecuta, in care si-au pierdut viata doi muncitori romani, iar un altul a fost ranit, au declarat surse israeliene.

In cadrul acestei anchete, armata verifica trei piste, dintre care una s-ar putea solda cu sanctionarea unor militari israelieni.

Astfel, una dintre piste este cea a neglijentei in serviciu si se refera la posibilitatea ca militarii israelieni trimisi la punctul de trecere Kissufim dintre teritoriul israelian si Fasia Gaza, unde s-a produs atentatul, sa nu fi verificat bine zona, inaintea sosirii muncitorilor.

Muncitorii romani cazuti victime atentatului de joia trecuta lucrau la repararea gardului de securitate cu o lungime de 58 de kilometri care separa teritoriul israelian de Fasia Gaza si a fost distrus, in urma atacurilor repetate din zona, pe o suprafata de 12 kilometri.

De mai multe luni, armata israeliana a amanat momentul inceperii repararii gardului de securitate. In cele din urma, activitatea a inceput acum trei saptamani, cu ajutorul unei companii israeliene care a preluat acest contract.

Muncitorilor angajati de societatea israeliana le-au fost oferite veste antiglont, pentru perioada in care se aflau la munca. Unul dintre romanii cazuti victime ale acestui atentat declarase, insa, ca vestele antiglont ingreunau munca si de aceea au fost refuzate.

O alta posibilitate verificata in prezent de Tzahal este ca bomba sa fi fost plasata chiar in timp ce muncitorii sosisera la fata locului, teroristii actionand rapid, fara a putea fi depistati.

In fine, o a treia pista este cea a camuflarii bombei anterior sosirii muncitorilor, intr-un loc adapostit, pentru a nu putea fi reperata cu usurinta.

Trupurile neinsufletite ale celor doi muncitori romani ucisi in Israel, Constantin Stratula (52 de ani) si Virgil Martinas (29 de ani) au sosit, duminica seara, pe Aeroportul Otopeni, la bordul unui avion militar C130 Hercules, pus la dispozitie de statul roman.

Sicriele celor doi muncitori au fost acoperite cu drapelul de stat al Romaniei si cu ghirlande de flori. Inaintea decolarii avionului de pe aeroportul international Ben Gurion, din Tel-Aviv, in memoria celor doi muncitori romani decedati in Israel a fost oficiata o slujba religioasa la Institutul Medico-Legal din Tel-Aviv. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO