Prima pagina

Analistii: BNR va mari rata dobanzii la 10%

23.06.2008, 14:39 13

BNR va majora, joi, rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, potrivit estimarilor analistilor intervievati de Reuters, acestia anticipand insa ca banca va stopa ulterior inasprirea politicii monetare in contextul in care previzioneaza reducerea inflatiei spre sfarsitul acestui an, informeaza Mediafax.

Zece din cei 14 analisti intervievati de Reuters saptamana trecuta au anticipat o crestere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie in aceasta saptamana, dar si mentinerea sau reducerea ratei de politica monetara spre sfarsitul anului.

Doar Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, a anticipat o crestere a dobanzii cheie la 10,55% in luna iunie, la 10,75% in iulie si la 11% in septembrie, in contextul in care economia se confrunta cu pericolului supraincalzirii.

"Aceasta este ultima majorare a dobanzii pentru moment, din cauza ca inflatia va scadea considerabil incepand cu luna august. Totusi, rata cheie depinde de ce se intampla cu inflatia daca preturile administrative vor fi majorate peste asteptari", a declarat Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza la Raiffeisen Bank.

Detalii despre estimarile analistilor cu privire la politica monetara a bancii centrale cititi pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO