Prima pagina

Americanii se retrag din managementul RomTelecom

06.09.2000, 00:00 17



GTE, partenerul american al OTE la conducerea RomTelecom se va retrage din Romania in luna februarie a anului viitor fara a opta pentru cumpararea unei parti din pachetul de 35% din actiunile operatorului roman de telecomunicatii achizitionate de partea elena.

"Potrivit contractului de management semnat de GTE si OTE partea americana ar fi avut dreptul sa beneficieze de o parte din actiunile OTE. In 1998 cand a fost negociat contractul de privatizare a existat varianta ca GTE sa investeasca intre 150-200 milioane de dolari in Romtelecom", a declarat Ziarului Financiar fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis.

Grupul grec OTE a platit in 1998, 675 milioane dolari pentru 35% din actiunile operatorului roman de telecomunicatii cu drept de administrare pentru inca 16% din actiunile Romtelecom.

"Retragerea GTE din Romania nu tine de racirea relatiilor cu OTE sau de mediul de afaceri romanesc. Este vorba pur si simplu de reorientarea investitionala spre alte tari din zona", a declarat Ziarului Financiar Kostas Bratsikas, director la sediul din Atena al OTE.

Pentru cei doi ani pe cat a fost semnat contractul de management, GTE a incasat de OTE aproape zece milioane dolari.

Motivul principal al retragerii il reprezinta de fapt fuziunea GTE cu o alta companie americana de telecomunicatii BELL Atlantic, fuziune din care a rezultat compania Verizon, care se asteapta sa fie cea mai mare companie de telecomunicatii din Statele Unite cu aproximativ 25 milioane de abonati. Grupul este prezent in momentul de fata in peste 40 de tari.

Expertii GTE au ajutat OTE si Romtelecom sa declanseze programul de instalarea a peste 1,4 milioane linii telefonice si de inlocuirea, din reteaua analogica in cea digitala, a altor 700.000 linii.

La vremea respectiva, GTE alaturi de OTE a fost prezentata ca un punct "de succes" in aceasta afacere. Cel care a adus GTE alaturi de OTE a fost ambasadorul SUA la Bucuresti James Rosapepe, printr-un consilier.

Pe primele sase luni ale acestui an, Romtelecom a realizat un venit brut de 396 milioane de dolari in conditiile in care compania romaneasca detine 40% din operatiunile internationale ale OTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO