Prima pagina

Americanii domina topul celor mai puternice companii ale lumii

01.04.2004, 00:00 19



Cu o capitalizare si o cifra de afaceri ce depasesc Produsul Intern Brut al multor tari de talie mai mica, cu o forta de munca impresionanta si cu un nume cunoscut im majoritatea statelor lumii, marile corporatii internationale sunt cu adevarat niste forte care fac regulile in business-ul mondial.



In aceasta saptamana, revista Forbes a prezentat topul celor mai mari 2000 de companii de la nivel mondial, pe care le-a ierarhizat in functie de vanzari, profitabilitate, valoarea activelor si capitalizarea de piata. Topul Forbes 2000 include companii din 51 de state si 27 de sectoare de activitate.



Luate impreuna, aceste companii cumuleaza o cota importanta din business-ul international: vanzari agregate de 19.000 miliarde de dolari, profituri de 760 miliarde $, active de 68.000 miliarde $, capitalizare de piata de 24.000 miliarde $, o forta de munca de 64 de milioane de angajati.



Colosul financiar Citigroup a ramas din nou in fruntea listei, urmat de General Electric si American International Group (AIG). Dominatia americana in mediul de afaceri international este reflectata si de prezenta masiva a companiilor din SUA in top - 28 de companii din primele 50. Mai mult, sapte din primele zece companii sunt americane. Singura prezenta europeana din Top Ten e cea britanica, prin grupul petrolier British Petroleum si trustul bancar HSBC. Producatorul nipon de automobile Toyota Motor e singurul reprezentant al continentului asiatic.



In timp ce statele din Europa Centrala au fiecare cel putin cate o companie in top, Romania si Bulgaria nu se regasesc pe listele Forbes. Ungaria e reprezentata de grupul petrolier MOL (loc 1002) si de banca OTP (994), Cehia de grupul de utilitati Cez (1125) si operatorul de telefonie Cesky Telecom (1444), iar Polonia de compania petroliera PNK Orlen (1073).



Cea mai mare parte din cele 12 companii rusesti care se regasesc in top au activitati in sectorul petrolier si al productiei de gaze naturale, printre ele numarandu-se Gazprom, Lukoil, Yukos, Sibneft, Tatneft, alaturi de banca Sberbank si distribuitorul de electricitate UES.



China numara 45 de companii in topul Forbes, cele mai importante activand tot in sectorul petrolier. Petro China si China Petroleum&Chemical au impreuna active de peste 100 de miliarde de dolari si o capitalizare de 140 mld. $.



Din primele zece companii ierarhizate dupa profitul obtinut in 2003, opt sunt americane si doua europene. Pe primul loc s-a situat grupul petrolier Exxon Mobil, cu profituri de 20,96 mld. $, urmat de Citigroup, General Electric si Bank of America, fiecare cu profituri peste 10 mld. $. Cele mai profitabile companii din Europa au fost grupurile petroliere British Petroleum si Total din Franta. Cel mai bine cotat producator de automobile a fost Toyota, urmat de Daimler Chrysler, General Motors, Honda si Nissan.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO