Prima pagina

Americanii de la NCH au facut exit-uri de 500 mil. euro

Americanii de la NCH au facut exit-uri de 500 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

31.03.2008, 18:55 165

Omul de afaceri Siminel Andrei (foto), presedintele NCH Advisors, companie care administreaza activitatea locala a fondului american de investitii Broadhurst, a decis vanzarea retelei de centre comerciale Winmarkt pe care o detinea in Romania pentru 182,5 mil. euro catre grupul italian IGD.
In urma acestei vanzari, investitorii americani au ajuns la exit-uri de 500 de milioane de euro, luand in calcul doar tranzactiile derulate de la inceputul anului 2007, perioada in care s-a renuntat la o serie de active imobiliare, dar si la actiuni detinute in firme precum Asirom sau Oltchim.
De departe, domeniul imobiliar a fost cel mai profitabil pentru fondurile administrate de NCH, tinand cont ca vanzarile fabricilor Electroaparataj, Tricodava si Electrotehnica, a participatiei detinute in proiectul Cotroceni Park si a 15 centre comerciale Winmarkt au adus venituri de 400 de milioane de euro.
Reteaua de centre comerciale Winmarkt este situata in special pe structurile vechilor magazine universale din orase precum Pitesti (Trivale Shopping Center), Ramnicu Valcea (Cozia Shopping Center) sau Sinaia (Carpati Shopping Center), dar si in imobile noi, suprafata totala ridicandu-se la 147.000 mp.
"Procesul de vanzare a fost derulat de catre expertii BNP Paribas pe parcursul ultimelor 4-5 luni si a angrenat peste 20 potentiali cumparatori. Finalmente a fost selectata Immobiliare Grande Distribuzione care detine o expertiza superioara in domeniu", a precizat pentru ZF Siminel Andrei.
Construirea retelei Winmarkt a inceput acum aproape 10 ani si a constat in restructurarea a 15 companii ca business, alinierea structurilor si a dimensiunilor, construirea unui brand unic, precum si investitii in modernizare, a adaugat Andrei.
Pretul mediu pe metru patrat in cadrul acestei tranzactii a fost de 1.240 de euro, randamentul in euro fiind de 10,5% pe an, tinand cont de veniturile de 19,13 mil. euro estimate pentru acest an din exploatarea spatiilor.
"Bucuria medicului cand vede pacientul insanatosindu-se, a managerului cand organizatia functioneaza, a liderului cand individualitatile sunt aliniate unui scop comun, a vizionarului cand planurile devin fapte sunt echivalentul a 10 ani de munca Winmarkt", descrie Andrei dezvoltarea afacerii vandute.
Tranzactia este importanta nu doar ca dimensiune financiara, ci si datorita contextului imobiliar actual, in care influentele de pe piete externe au atins si investitorii cu activitate in Romania, care au devenit mult mai reticenti in realizarea unor noi achizitii. NCH a anuntat anul trecut scoaterea la vanzare a magazinelor Romarta detinute in portofoliu in orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau Ploiesti. In plus, compania controleaza si producatorul de panificatie Vel Pitar, ale carui activitati din Capitala vor fi relocate in afara orasului, sau producatorul de becuri Romlux Targoviste.
NCH a fost unul dintre cei mai activi cumparatori de active de pe plan local in urma cu zece ani. IGD este o companie listata la bursa italiana, cu un portofoliu imobiliar de peste 1 miliard de euro la sfarsitul anului 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO