Prima pagina

Altex lupta puternic pentru spatiile comerciale ale Cometex Suceava

18.04.2005, 19:37 62

Grupul Altex si-a marit cu 60%, adica cu inca 2,9 mil. euro, oferta pe care o facuse in prima parte a anului pentru preluarea intregului pachet de actiuni al Cometex Suceava, compania care detine, printre alte active, si centrul comercial Bucovina din Suceava.

Cu 912.000 de lei pe actiune sau 7,5 mil. euro pe intreg pachetul de actiuni, Altex a venit cu cea mai buna oferta pentru achizitia Cometex Suceava in cadrul licitatiei desfasurate saptamana trecuta la sediul CNVM, la care au participat si companiile Winmarkt (detinuta de fondul de investitii Broadhurst) si Celco Constanta. Perioada de derulare a ofertei publice se va incheia pe data de 12 mai.

"Rezultatul licitatiei este o dovada a faptului ca piata de capital functioneaza si ca reprezinta una din principalele modalitati prin care investitorii interesati de Romania pot intra in mediul economic din aceasta tara", spune Dan Ostahie, presedinte Altex.

Cristian Andrei Siminel, managerul fondului de investitii Broadhurst a declarat ca Altex a oferit un pret foarte bun "la care Broadhurst, care detine 20% din actiuni din companie, va vinde".

Altex a facut prima oferta publica pentru preluarea intregului pachet de actiuni al Cometex la inceputul acestui an, oferind 572.000 de lei pe actiune sau aproximativ 4,6 milioane de euro pentru intreg pachetul de actiuni. Seful Altex, Dan Ostahie, si-a motivat demersul prin faptul ca societatea Cometex Suceava oferea retailerului de electronice si electrocasnice posibilitatea de a realiza o retea de centre comerciale in zona, dupa ce in anul 1999 cumparase, pentru jumatate de milion de euro, si pachetul majoritar de actiuni al companiei care opereaza centrul comercial Nada Florilor din Falticeni.

Dupa publicarea primei oferte Altex, fondul de investitii Broadhurst a lansat, prin intermediul companiei Winmark pe care o administreaza, o contraoferta pentru Cometex la pretul de 750.000 lei/actiune. Valoarea totala a ofertei facuta de Winmarkt era de 4,9 mil. euro, compania intentionand sa cumpere 80,5% din actiuni, in conditiile in care Broadhurst era principalul actionar minoritar al Cometex, cu 19,4% din actiuni.

Oferta Winmarkt se inscria, potrivit reprezentantilor companiei, in politica privind extinderea retelei de magazine, mai ales ca Broadhurst detinea prin compania Winmarkt peste zece foste magazine universale din mai multe orase de provincie.

In lupta a intrat si producatorul de materiale de constructii Celco Constanta, care a oferit initial 601.000 lei/actiune pentru 99,7% din actiunile societatii sucevene.

In aceste conditii, conform regulamentului CNVM, celor trei companii li s-a cerut sa realizeze noi oferte, organizandu-se licitatie cu plic inchis.

Licitatia a fost castigata de catre Altex, care a oferit 912.000 lei/actiune. Oferta din partea Broadhurst a fost de 875.000 lei/actiune, iar pretul oferit de catre Celco a fost de 850.000 lei/actiune. Winmarkt si Celco nu mai pot veni cu noi oferte, ci pot doar formula contestatii cu privire la modul in care au fost realizate ofertele.

Actionarul majoritar al Cometex este SIF Moldova, care detine 68% din actiuni la care se adauga un pachet de 5,7% aflat in proprietatea societatii de brokeraj a SIF Moldova, Trend din Bacau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO