Prima pagina

Aliatii sunt langa Bagdad, dar rezistenta irakiana tulbura pietele

25.03.2003, 00:00 21

Pietele financiare au fost bulversate de evolutia nefavorabila a operatiunilor militare din Irak. Bursele europene au scazut, pe Wall Street indicii bursieri au deschis in cadere libera, dolarul s-a depreciat, iar pretul petrolului a crescut semnificativ.
Euforia cu care pietele au intampinat primele actiuni militare din Irak s-a domolit dupa ce trupele aliate au intampinat o rezistenta puternica in zona orasului Nasiryah din sudul Irakului, care le-a intarziat drumul catre Bagdad. La aceasta s-au adaugat pierderile de vieti omenesti din randul coalitiei, precum si atitudinea mai degraba rezervata a populatiei, care n-a dat prea multe semne de entuziasm la intalnirea cu fortele aliate. Din toate acestea, bursele au tras o concluzie simpla: razboiul nu merge conform asteptarilor celor mai optimiste. Nimeni nu pune la indoiala victoria, insa intarzierea ei s-ar putea traduce printr-o instabilitate si mai mare in regiune, cu efecte asupra livrarilor de petrol si, implicit, a economiei mondiale. Rezultatele acestor rationamente s-au vazut in tranzactiile bursiere de ieri: indicele bursier Dow Jones a deschis sedinta in scadere cu 2,66%, iar Nasdaq si S&P au scazut cu peste 2%. Saptamana trecuta, Dow Jones reusise cea mai mare crestere din ultimii 20 de ani.
In Europa, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare, indicele bursier FTSE 100 din Marea Britanie scazuse cu 2,98%, la Paris indicele CAC 40 pierduse 3,72%, iar Xetra Dax din Germania scazuse cu 4,37%.
Pe piata americana petrolul s-a scumpit cu 1,15 $ la 28,06 $, dupa o scadere de 25% saptamana trecuta. Pretul petrolului brent de pe piata londoneza a crescut cu 1,25 $, la 25,62 $ pe baril.
Piata petrolului este afectata si de conflictele din Nigeria, care au determinat companiile petroliere sa-si reduca productia cu peste 800.000 de barili pe zi.
Dolarul a inregistrat ieri cea mai mare scadere din ultimele cinci saptamani fata de euro, la 1,047 dolari pe euro. Dolarul s-a depreciat si fata de yen, la 120,90 de yeni pe dolar, de la 121,69, cursul de vineri. "Vineri seara, cand s-au incheiat tranzactiile, parea ca ne indreptam catre un final pozitiv. Evenimentele recente arata ca entuziasmul nostru a fost prematur. Zilele urmatoare, cursul dolarului ar putea fluctua intre 1,05 si 1,0650 dolari pe euro", a spus Robert Rennie, expert valutar la Westpac Banking Corp.
Investitorii de la bursele din Statele Unite si din Europa au abandonat actiunile si s-au refugiat in  aur si obligatiuni. Sperantele intr-un razboi scurt au fost spulberate si investitorii se tem din nou ca razboiul ar putea intrerupe livrarile de petrol din Orientul Mijlociu.
"Piata a mizat pe scenariul cel mai optimist. Orice deviere de la acel scenariu va determina o crestere a pretului petrolului. Preturile ar putea urca semnificativ daca razboiul terestru din Bagdad va dura peste o luna", a spus Gordon Kwan, un analist pe petrol la HSBC Securities.
Cele mai mari scaderi pe pietele europene le-au inregistrat grupurile financiare, foarte indatorate. Asiguratorul german Allianz a scazut cu 5,4%, iar rivalul sau francez Axa a pierdut 4,4%.
"Fortele aliate au intampinat cea mai puternica rezistenta de la inceputul razboiului la Nasiriyah", a spus locotenentul general al armatei americane, John Abizaid. De la inceperea razboiului au fost ucisi cel putin 30 de soldati din trupele aliate: 14 din Statele Unite si 16 din Marea Britanie.
In Statele Unite, cel mai afectate au fost companiile aeriene care si-au pierdut atractivitatea din cauza cresterii, pentru prima oara dupa opt zile de declin, a pretului petrolului. Scumpirea petrolului ar putea crea noi probleme pentru industria aeriana, si asa grav afectata de razboi, prin scumpirea benzinei, care ar duce la cresterea costurilor. La bursa de la New York petrolul s-a scumpit cu 4,6%.
Presedintele american George W. Bush urma sa solicite Congresului american fonduri suplimentare de 80 de miliarde de dolari exclusiv pentru finantarea razboiului din Irak.
Bursa din Turcia a atins din nou minime record, iar lira turceasca s-a depreciat masiv dupa ce trupele aliate au inceput sa paraseasca tara. Principalul indice al bursei de la Istanbul a pierdut ieri 2,73% din valoare.
Lira se depreciaza si din cauza temerilor investitorilor ca Turcia va pierde pachetul financiar de 30 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite, din cauza refuzului de a permite desfasurarea de trupe americane pe teritoriul sau.
Lira scazuse ieri la 1.754.000 unitati pe dolar, de la cotatia de vineri de 1.723.000 lire pe dolar.
Desi Turcia a pus la dispozitia SUA spatiul sau aerian, aceasta a fost prea tarziu pentru a fi de folos trupelor aliate.

Nu e numai Irakul
Petrolul s-a scumpit si din cauza unor conflicte intre comunitatile locale din Nigeria care au determinat marii producatori de petrol prezenti in aceasta tara, Royal Dutch/Shell Group, Chevron Texaco si Total FinaElf, sa-si reduca cu peste o treime productia.
Shell a redus productia din Nigeria cu 370.000 de barili pe zi, Chevron cu 440.000 de barili, iar Total cu 7.500 de barili. Din punctul de vedere al volumului exporturilor de petrol, Nigeria se afla pe locul al saptelea la nivel mondial.
"Chevron este cea mai afectata dintre cele tre companii pentru operatiunile sale sunt concentrate in anumite regiuni din delta, in special in zona vestica a Nigeriei, in timp ce Shell este mai raspandita in teritoriu", a spus Bobo Brown, un purtator de cuvant al grupului Shell.
Violenta, de dinainte de alegerile de luna viitoare, se adauga la presiunile oricum ridicate asupra ofertei mondiale de petrol, cauzate de razboiul cu Irakul. Sistarea productiei de 817.000 de barili pe zi reprezinta 37% din cei 2,2 milioane de barili, cat a produs Nigeria luna trecuta.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO