Prima pagina

Alerta maxima in Israel, manifestatii de amploare in Cisiordania

02.08.2001, 00:00 33



Zeci de mii de palestinieni care au participat ieri la funeraliile a opt persoane ucise de un atac israelian cu rachete au jurat razbunare, in timp ce statul evreu respinge criticile aduse in legatura cu atacul.

In ciuda faptului ca Israelul si-a plasat fortele de securitate in stare de alerta maxima, de teama unei riposte a gruparii islamiste Hamas, o bomba a explodat ieri in parcarea unui hotel de lux din Ierusalim, fara a provoca insa victime, relateaza BBC.

Presa israeliana afirma ca serviciile de informatii au primit un numar neobisnuit de mare de avertismente privind posibilitatea unor atacuri asupra israelienilor.

Aproape 100.000 de palestinieni au luat parte ieri la Nablus, in Cisiordania, la funeraliile celor opt persoane ucise in atacul cu rachete de marti.

Participantii la funeralii au scandat "Razbunare!" si "Moarte Israelului!" in timp ce cadavrele infasurate in steaguri palestiniene erau transportate pe targi de lemn in fata multimii.

Barbati inarmati au tras in aer rafale de arme automate in semn de furie si se puteau auzi strigate de razbunare si apeluri la declansarea Jihadului (razboiul sfant).

Cabinetul israelian de securitate s-a reunit ieri pentru a discuta situatia creata de atacul cu rachete, pe care premierul Ariel Sharon l-a salutat ca fiind unul din cele mai importante succese ale statului evreu.

Jamal Mansour si Jamal Salim, ambii lideri locali ai Hamas, s-au numarat printre victimele tirului cu rachete al unui elicopter militar israelian asupra unei cladiri in care se afla un birou al gruparii islamice.

Hamas afirma ca acestia facea parte din aripa politica a gruparii si nu aveau nici o legatura cu actiunile militare. In atac au murit, printre altii, si doi frati in varsta de cinci si, respectiv, opt ani.

Hamas a precizat ca, in afara celor doi copii, cinci dintre oamenii ucisi faceau parte din grupare si al saselea era fotograf pentru un ziar local.

Statele Unite, aliatul traditional al Israelului, s-a aflat de aceasta data printre tarile care au condamnat actiunea de marti.

"Acest atac reprezinta o escaladare periculoasa a situatiei, este un act grav de provocare si face mult mai dificile eforturile de restabilire a calmului in regiune", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat Charles Hunter.

Ministrul israelian al apararii Binyamin Ben Eliezer a justificat actiunea afirmand ca aceasta a salvat, probabil, sute de vieti prin prevenirea unor atentate cu bomba ale gruparii Hamas pe teritoriul Israelului.

Potrivit unui comunicat al guvernului israelian, "armata a lovit inalti responsabili Hamas care participau la o reuniune.

Ei au comis atacurile teroriste din trecut si se pregateau sa comita altele". "Armata a actionat pentru a impiedica uciderea israelienilor si actiunile de sabotaj", a continuat comunicatul.

Guvernul a exprimat "regretul profund pentru victimele civile nevinovate", facand referire la moartea celor doi copii palestinieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO