Prima pagina

Albanezii se retrag din Presevo, dar ataca in Macedonia

17.05.2001, 00:00 22



Armata iugoslava a preluat controlul asupra satului Oraovita, din sudul Serbiei, dupa ce rebelii albanezi din localitate s-au retras in Kosovo printr-un coridor lasat liber de fortele Belgradului pentru a evita producerea de victime in randul civililor.

Insa ofensiva sarba din ultimele zile s-a soldat cu 14 morti in randul luptatorilor Armatei de Eliberare din Presevo-Medvedia-Buianovat (UCPMB), a anuntat comandantul fortelor iugoslave, generalul Ninoslav Krstici.

"Din nefericire, in randurile lor exista victime, din cate am putut vedea noi fiind vorba de 14 morti si opt raniti", a declarat generalul Krstici, care a adaugat ca armata iugoslava a avut uyn singur ranit, relateaza Mediafax.

Cateva zeci de persoane au fost retinute pentru verificarea identitatii, dar au fost eliberate ieri dimineata. Luptatorii albanezi au acceptat marti sa se retraga din satul Oraovita, pe care il ocupau de sambata, dupa ce au fost incercuiti de fortele iugoslave.

Generalul Krstici a declarat ca "operatiunea s-a desfasurat intr-un mod foarte precis". "Nici o casa nu a suferit daune, au fost distruse doar buncarele extremistilor", a spus el.

Vicepremierul sarb Neboisa Ciovici, insotit de primarul albanez din Presevo, Riza Halimi, a vizitat Oraovita dupa incheirea operatiunii. El a facut apel populatiei civile sa reia "activitatile normale".

Combatantii UCPMB au inceput retragerea din sat marti dupa-amiaza, escortati de observatori ai Uniunii Europene. Ei s-au indreptat spre bazele lor din munti, in directia provinciei Kosovo.

Oraovita se afla in exteriorul sectorului B al zonei de securitate instituite din 1999 de NATO, sector in care accesul armatei iugoslave este in continuare interzis.

Insa Alianta Nord-Atlantica a decis luni sa autorizeze desfasurarea fortelor iugoslave, incepand din 24 mai, in ultimul tronson al zonei de securitate, unde se afla aproape toate bazele rebelilor, fapt considerat "un act de razboi" pentru cei mai radicali dintre liderii UCPMB.

In timp ce in Valea Presevo situatia pare sa se calmeze, in Macedonia rebelii albanezi au deschis focul asupra trupelor guvernamentale, sfidand un ultimatum al autoritatilor de la Skopje.

Guvernul macedonean i-a somat pe rebeli sa paraseasca zona pe care o ocupa in nordul tarii pana astazi la pranz, in caz contrar armata urmand sa lanseze o noua ofensiva impotriva lor.

"Acesta este un gest de bunavointa a noului guvern. Lansam un ultim apel teroristilor pentru ca ei sa paraseasca tara sau sa depuna armele pana joi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Antonio Milososki, asigurand ca operatiunile militare vor fi reluate rapid.

Insa schimburile de focuri ce au avut loc ieri la Slupcane, unul din satele ocupate de rebeli, arata ca luptatorii Armata Nationala de Eliberare nu au de gand sa se retraga.

"Pozitia noastra nu s-a schimbat. Vom pastra pozitiile pe care le ocupam in ciuda ultimatumului", a declarat liderul rebelilor, Ali Ahmeti.

Noul guvern macedonean a recunoscut ca nu dispune de o "bagheta magica" pentru a lupta impotriva rebelilor.

"Nu trebuie sa ne facem iluzii ca situatia poate fi rezolvata peste noapte. Noii ministri nu au baghete magice, dar facem progrese pentru a pune capat raului", a declarat ministrul apararii, Vlado Buckovski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO