Prima pagina

Agresiunea asupra contribuabilului roman a depasit orice limita

26.07.2000, 00:00 15



Statul roman ar putea ajunge in final, din nou, sa plateasca cateva sute de milioane de dolari din banii contribuabililor pentru incompetenta sau implicarea personala a unor functionari si oficiali ai unor institutii in diverse afaceri, ultima fiind cea de la FNI pe o lista lunga care mai contine afacerile de la Bancorex, Banca Agricola sau garantiile de stat.

Tribunalul Bucuresti a hotarat ieri ca este legal contractul semnat de fostul presedinte al CEC Camenco Petrovici prin care se garantau sumele depuse de investitori la FNI, decizie primita cu ovatii de cei peste 300 de pagubiti care protestau in fata cladirii tribunalului, cu speranta ca statul ii va despagubi. Decizia de ieri nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel, iar in cazul unei hotarari defininitive, CEC ar putea fi obligat sa le plateasca celor peste 300.000 de investitori valoarea sumelor depuse la FNI, in baza contractului semnat intre CEC si SOV Invest.

Depunatorii revendica o suma de peste 6.700 de miliarde de lei (300 milioane de dolari),suma investita initial de investitori fiind de 4.400 miliarde de lei. Pana ieri au fost depuse si inregistrate 219.118 de reclamatii.

CEC a anuntat imediat ca va face apel la sentinta Tribunalului Bucuresti, dupa ce va primi motivatia hotararii justitiei.

Prin decizia de ieri, tribunalul a dat dreptate SOV Invest si a consfintit legalitatea actului de garantare semnat in numele CEC de Camenco Petrovici, insa aceeasi instanta considera-se in urma cu doua saptamani ca acest contract a fost semnat ilegal de Petrovici, hotarand cercetarea penala a acestuia.

Consilierul juridic al CEC a cerut instantei anularea contractului, sustinand ca acesta trebuia semnat de cel putin doua persoane, conform legii bancare nr. 58 din 1998 care a completat legea privind statutul CEC nr. 888 din 1996, care permitea presedintelui CEC sa reprezinte singur aceasta institutie.

Dupa numai doua ore de deliberari si dupa ce a respins toate probele solicitate de avocati, judecatorii au dat castig de cauza SOV Invest si reprezentantilor pagubitilor. Avocatul SOV Invest Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, a sustinut ca Petrovici a semnat legal contractul, conform prevederilor statutului CEC, care permite presedintelui acestei institutii sa angajeze in nume propriu institutia in derularea tuturor contractelor comerciale.

Daca CEC va pierde procesul cu FNI statul roman va fi nevoit sa gaseasca sursele necesare pentru despagubirea investitorilor pentru ca este garantul CEC.

Pentru ca este cel mai bun platitor toata lumea se repede asupra statului in momentul in care pierde. Banca Agricola mai cere acum 100 de milioane de dolari, dupa ce a mai inghitit cateva sute de milioane de dolari, exportatorii se plang ca pierd pentru ca rata de schimb a cursului valutar al leului le este nefavorabila, iar aproape orice investitor care vine in Romania cere nici mai mult nici mai putin garantii de stat pentru afaceri private.

In ultimii cinci ani, statul a fost nevoit sa intervina de mai multe ori pentru a plati despagubiri dupa ce inalti functionari si oficiali au angajat statul in diverse afaceri.

In cazul Bancorex statul a bagat peste 1,5 miliarde de dolari, in cazul Bancii Agricole peste 800 milioane de dolari, iar garantiile date si nerecuperate de Ministerul Finantelor depasesc 500 de milioane de dolari. Pe de alta parte si Banca Nationala plateste direct sau indirect falimentele bancare, aproape 800 de milioane de dolari, incepand cu Dacia Felix si terminand cu BIR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO