Prima pagina

Agip are dificultati, dar ramane in Romania

03.05.2001, 00:00 28



La sfarsitul anului trecut, grupul petrolier italian Agip a fost la un pas de a se retrage din Romania datorita dificultatilor financiare pe care le are reteau sa de 19 statii de benzina din tara. Aceasta informatie a circulat si la inceputul acestui an dar a fost respinsa de reprezentanta Agip din Romania.

"Zvonurile pleaca, intr-adevar, de la ceva. Este adevarat ca sefii de la Roma nu sunt tocmai multumiti de rezultatele financiare ale diviziei din Romania, dar nu poate fi vorba de vanzarea benzinariilor de aici: din contra", a declarat un oficial al diviziei de la Bucuresti.

Sursa citata mentioneaza ca "dupa standardele romanesti de contabilitate divizia din Romania a avut profit in toti cei cinci ani de cand a fost infiintata. Standardele internationale, care conteaza cu adevarat pentru noi, arata, insa, pierderi destul de frumoase in aceiasi perioada de timp".

Agip nu a dorit sa mentioneze rezultatele financiare obtinute in Romania. Dupa ce au decis ca nu pleaca din Romania, Agip spune ca se va extinde.

Pana la sfarsitul lunii august a acestui an, compania italiana intentioneaza sa isi deschida opt noi benzinarii. Numarul de statii de benzina al Agip in Romania va creste, astfel, la 27.

"Vom deschide in cursul lunii mai trei statii de benzina in Pitesti, Targu-Jiu si Bucuresti. Investitiile Agip in Romania au fost de 15 milioane de dolari numai in reteaua de distributie iar bugetul prevedea alocarea a inca 45 de milioane de dolari in viitor pentru extinderea retelei", a precizat sursa citata.

Agip vinde in Romania, pe langa combustibili, si lubrifianti, ulei si alte produse pentru masini. Diferenta intre aceste produse este ca benzina este cumparata de la Petrom, desi italienii sunt cunoscuti pe piata internationala in primul rand datorita capacitatilor de extractie si rafinare, iar restul sunt produse Agip.

"Nu putem aduce in Romania benzina produsa de noi pentru ca transporrtul ar creste prea mult pretul. Cumparam de la Petrom si, normal, pretul nostru de desfacere este mai mare decat al lor", afirma oficialul Agip.

"Frustrant este faptul ca Petrom beneficiaza de un tratament diferit fata de ceilalati jucatori de pe piata, care, in majoritatea lor, nu stau stralucit din punct de vedere financiar. Petrom a ajuns la stadiul in care vinde benzina la statii mai ieftin decat ne-o vand noua la poarta rafinariei" a conchis sursa citata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO