Prima pagina

Afacerea Crowne Plaza a stagnat in acest an

25.11.2002, 00:00 9

Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti a inregistrat in ultimul an fiscal -  incheiat, conform raportarilor internationale, in septembrie - o cifra de afaceri de circa 7,5 mil. $, la fel ca in anul precedent, in conditiile in care estimase o crestere de 13%, adica afaceri de 8,5 milioane $.
"Introducerea taxei pe valoare adaugata la turismul international si urmarile atentatelor din 11 septembrie sunt principalele cauze ale stagnarii veniturilor", a declarat Ziarului Financiar Mioara Gheorghe, director de vanzari si marketing al hotelului.
Hotelul Crowne Plaza, aflat in proprietatea grupului Ana condus de omul de afaceri George Copos, este administrat de reprezentantii lantului international Six Continents. Ca urmare, rezultatele sunt calculate potrivit anului fiscal utilizat de grup, care se incheie la 30 septembrie.
Pentru anul care urmeaza, Crowne Plaza estimeaza o majorare cu 10% a veniturilor, avand in vedere si rezultatele bune obtinute in ultimele doua luni.
"Piata devine din ce in ce mai mult a hotelurilor de trei stele, astfel ca suntem obligati sa reducem si noi tarifele", spune directoarea de marketing a Crowne Plaza.
In plus, concurenta pe piata hotelurilor de cinci stele din Bucuresti s-a intensificat puternic dupa deschiderea, la sfarsitul anului 2000, a Marriott Grand Hotel. Mai mult decat atat, in 2001 si 2002 au fost deschise cateva noi hoteluri, de dimensiuni mai mici, precum Ibis, Sky Gate, Class sau Duke, care vizeaza aproximativ acelasi segment de clienti cu cel al Crowne Plaza, respectiv oamenii de afaceri aflati in tranzit prin Bucuresti.
George Copos a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca intentioneaza sa listeze la bursa o parte din actiunile Ana Hotels. In aceasta societate, omul de afaceri este actionarul principal, prin Ana Group. Aceasta detine aproape 80% din Ana Hotels. Un alt actionar important in companie este societatea Nord SA Bucuresti.
Potrivit Mioarei Gheorghe, Ana Hotels include, deocamdata, numai hotelul bucurestean Crowne Plaza si pub-ul La Belle Epoque din Bucuresti, procesul de unificare cu celelalte active din turism ale grupului Ana sa fie finalizat la inceputul anului viitor.
Ana Group detine in prezent, pe langa Crowne Plaza, hotelurile Astoria si Europa din Eforie Nord, hotelurile Sportul, Bradul si Poiana, societatea ANA Teleferic si o scoala de schi, toate in Poiana Brasov. In plus, activitatile Ana se intind in mai multe domenii, de la electronice si panificatie, pana la productia de motoare electrice sau fotbal.
Pe de alta parte, omul de afaceri mai are in plan deschiderea unui nou hotel de trei stele in Capitala, analizand in prezent atat varianta de a construi unul nou, cat si oportunitatea de a achizitiona unul deja construit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO