Prima pagina

Adevarata relansare economica ar putea veni la anul

08.08.2000, 00:00 10



Economia Romaniei ar putea cunoaste o relansare vizibila pana la sfarsitul anului, revirimentul fiind sustinut de cresterea investitiilor si a consumului, pe fondul scaderii treptate a dobanzilor, care va incuraja sectorul financiar sa isi extinda activitatea de creditare a companiilor, se arata in analiza trimestriala realizata de grupul bancar austriac Raiffeisen asupra Europei Centrale si de Est.

In aceste conditii, analistii Raiffeisen prognozeaza pentru 2000 o rata de crestere a Produsului Intern Brut de 1%, urmand ca trendul ascendent sa se consolideze in 2001, cand se asteapta un spor de 2,5%, pentru ca in 2002 economia sa ajunga la un ritm anual de expansiune de 4,5%. Insa, cu exceptia Ucrainei si a Lituaniei, toate celelalte tari din Europa Centrala si de Est vor inregistra in acest an rate de crestere economica mai mari cu peste un procent.

Raiffeisen Bank apreciaza ca Romania ar putea cunoaste si o imbunatatire a situatiei din sectorul fiscal, in conditiile respectarii angajamentelor incluse in acordul cu Fondul Monetar International.

In acelasi timp, reducerile ratelor dobanzilor, menite sa reflecte o scadere a inflatiei, ar trebui sa conduca la diminuarea dobazilor reale. Totusi, este putin probabil ca rata dobanzii de refinantare sa recastige un rol important ca instrument de orientare a economiei inainte de 2001.

Raportul Raiffeisen Bank noteaza ca Romania este singura tara cu economie in tranzitie cu un curs al monedei nationale care ia dolarul drept referinta.

Incertitudinile generate de apropierea alegerilor, care ar urma sa conduca la o schimbare a culorii politice a guvernului, reduc sansele Romaniei de a obtine un pret bun pentru eventuale emisiuni de bonduri pe pietele financiare internationale pana la sfarsitul anului. Oricum, imbunatatirea graduala a parametrilor macroeconomici ar trebui sa determine ameliorarea conditiilor in care Romania va putea atrage finantari externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO