Prima pagina

Aderarea la Uniunea Europeana: de semnat a fost usor

Aderarea la Uniunea Europeana: de semnat a fost usor
26.04.2005, 19:42 11

Patru oficiali romani, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si negociatorul-sef cu UE Leonard Orban au semnat aseara, la Luxemburg, Tratatul de aderare la UE.

Inaintea acestui moment solemn, mai multi responsabili europeni au tinut scurte discursuri, in cadrul carora au insistat, cu precadere, asupra importantei istorice a momentului. Dupa 50 de ani de comunism, dupa 15 ani de asteptare chinuitoare, Romania si Bulgaria au ajuns la portile UE.

"Istoria fara adevar este ca o zi fara lumina", a afirmat, in alocutiunea sa, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine presedintia rotativa a UE. El a afirmat ca prin primirea Romaniei si a Bulgariei in UE Europa sarbatoreste regasirea. "Bulgaria si Romania au fost intemnitate, visurile le-au fost spulberate. Salut, din adancul inimii revenirea printre noi a celor doua popoare de care am fost despartiti nedrept dupa cel de-a doilea razboi mondial", a spus Juncker.

Presedintele Parlamentului European, Joseph Borell, a declarat ca, prin semnarea Tratatului cu Romania si Bulgaria si dupa primirea efectiva a celor doua tari in UE, "Europa pune capat unei separatii nefiresti... Prin primirea celor doua tari, intreg spatiul european se va afirma ca unul al prosperitatii si pacii, iar rolul Europei va creste in lume".

"Ziua de 25 aprilie 1974 a insemnat inceputul revolutiei garoafelor in Portugalia si inceputul democratiei in aceasta tara. Este o coincidenta fericita care marcheaza ultima etapa inainte de aderarea efectiva a Romaniei si a Bulgariei", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baroso, care este portughez.

"Astazi reusim sa inchidem procesul de extindere, eveniment care depaseste injustitiile secolului 20", a declarat seful Comisiei Europene.

El a spus ca cele doua tari mai au lucruri de facut, dar s-a declarat convins ca vor face ceea ce este necesar. Barroso a amintit ca dupa momentul semnarii Tratatului ajutorul UE pentru cele doua tari va creste cu 30% si va continua sa creasca si dupa aderare. El a spus ca, incepand de astazi, cele doua tari vor avea observatori in toate organismele UE, lucru care le va ajuta sa stabileasca relatii apropiate cu liderii si responsabilii europeni.

Ceremonia semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana s-a desfasurat la Abatia Neumunster din Luxembourg. Departe, in tara, inainte cu patru ore de semnare , viitorii lideri de business - studentii de la ASE Bucuresti - nu stiu prea multe despre aderare, dar sunt pragmatici: "Sub 1.000 de euro nu accept sa ma angajez nici acum". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO