Prima pagina

Actionarii Azomures sunt chemati sa aduca 29 mil. dolari

18.09.2003, 00:00 21

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 29 de milioane de dolari prin aporturile in numerar ale actionarilor. Capitalul combinatulu chimic ar putea ajunge astfel la aproape 1.400 miliarde de lei, adica de 3,7 ori mai mult decat in prezent.
Actionarii vor putea sa cumpere actiunile combinatului la un pret egal cu valoarea nominala, 1.000 de lei si de aproape trei ori mai mic decat pretul la care se tranzactioneaza actiunile la Bursa.
Majorarea se va realiza pentru indeplinitrea obligatiilor asumate de actionarul majoritar, dar nu este inca clar la ce vor fi folositi banii. Azomures avea la finanul primului semestru nu mai putin de 7 milioane de dolari in conturi bancare, iar programul de investitii pentru intreg acest an insumeaza 13 milioane de dolari.
"Prin aceasta operatiune vor fi asigurate fondurile necesare derularii programului de investitii. Dupa prezentarea la 1 octombrie a documentelor, care urmeaza sa fie dezbatute, vom cunoaste mai multe amanunte", a declarat, miercuri Angela Podina, reprezentanta Azomures.
Unul din efectele majorarii de capital va fi scaderea cotei detinute de APAPS in companie. Statul detine 10,5% din actiunile Azomures dar nu are voie sa subscrie. In cazul in care toti ceilalti actionari vor subscrie, detinerea APAPS va scadea pana la 3%. Mai mult la inceputul acestei luni s-a pus problema preluarii de catre Autoritate a sectiei de materiale fotosensibile.
Actionarul majoritar al companiei este compania cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding, care detine putin peste 50% din actiuni, iar fondul de investitii Broadhurst are o participatie de 20%.
Brokerii de la Bursa spun ca aportul de capital va fi un lucru bun atat pentru actionari cat si pentru companie. “Faptul ca actionarii pot cumpara actiuni sub valoarea nominala va aduce castiguri pentru investitori. Cel mai important va fi pretul la care vor scadea actiunile dupa trecerea datei de referinta.  Investitorii ar putea sa-si aduca aminte inainte de a vinde de rezultatele financiare bune ale companieiei pe prima jumatate a anului,” a comenmtat Alin Brendea, director de operatiuni la societetatea de brokeraj Prime Transaction. Actiunile vor putea fi subscrise de actionarii inregistrati la data de referinta, 30 septembrie.
Azomures a inregistrat o triplare a profitului net pe primele sase luni, de la 4,5 milioane dolari in 2002 la 13,9 milioane dolari, datorita programului guvernamental de subventionare a micilior agricultori, dar si cresterii exporturilor.
Legislatia pietei de capital, adoptata la inceputul anului trecut prevedea ca astrfel de majorari trebuie realizate la un pret egal cu valoarea contabila a actiunilor. Acest lucru ar fi insemnat ca Azomures ar fi trebuit sa vanda actiunie la un pret de aproximativ 5.500 lei/actiune. In aceasta situatie,a ctionarul majoritar, singurul care are obligatia de a subscrie ar fi fost printre putinii actionari care ar fi subscris. O ordonata aparuta la finalul anului trecut permite companiilor la care actionarul majoritat si-a  asumat obligatii in contractul de privatizare sa realizeze majorari de capital la valoarea nominala.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO