Prima pagina

Acordul de pace din Macedonia, in pragul semnarii

07.08.2001, 00:00 12



Reprezentantii guvernului macedonean si cei ai etnicilor albanezi s-au intalnit ieri pentru a definitiva acordul de pace care va duce la evitarea unui razboi civil in fosta republica iugoslava. Acordul a fost posibil dupa ce duminica au fost rezolvate principalele probleme - statutul limbii albaneze si reprezentarea albanezilor in fortele de politie.

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, care s-a deplasat duminica in Macedonia pentru a ajuta la rezolvarea crizei, a declarat ca cele doua parti au cazut de acord asupra modului in care vor fi constituite fortele de politie, dupa ce saptamana trecuta albaneza fusese recunoscut ca limba oficiala in zonele unde albanezii reprezinta peste 20% din populatia locala.

Alte subiecte delicate, cum ar fi o amnistie pentru rebelii care lupta in nordul Macedoniei, au ramas nerezolvate, dar semnarea unui acord de pace deschide calea pentru desfasurarea a circa 3.000 de militari NATO care vor supraveghea dezarmarea rebelilor, relateaza CNN.

La cateva minute de la anuntul acordului, doua puternice explozii au putut fi auzite la Tetovo, dar sursa acestora a ramas necunoscuta.

"Partea cea mai dificila a ramas in urma. Acum putem incheia rapid un acord", a declarat emisarul american James Pardew dupa reusita negocierilor de duminica. El a afirmat ca masurile convenite vor duce la o "restructurare fundamentala" a politiei macedonene.

Conform acordului, 1.000 de albanezi vor fi angajati in fortele de politie pana in iulie 2003 si vor fi desfasurati a€oin functie de componenta si distributia populatiei", astfel ca vor fi mai multi politisti albanezi in zonele locuite de albanezi. In prezent, doar 5% din totalul politistilor macedoneni sunt etnici albanezi.

Duminica a fost rezolvata si problema numirii sefilor politiei pe plan local. Aceasta sarcina ii va reveni ministrului de interne, dar va trebui sa fie aprobata de consiliile municipale, sporind puterea acestora asupra conducerii politiei la nivel local.

Emisarul european FranA§ois Léotard a avertizat, totusi, ca acorduo "nu inseamna ca totul s-a sfarsit, pentru ca tensiunea este in continuare foarte mare, iar ciocnirile au loc inca, din pacate".

"Ideea Uniunii Europene si a Statelor Unite este sa se procedeze in asa fel incat, prin intermediul unei reforme a Constitutiei, sa se poata obtine nu numai o incetare a focului, dar si o desfasurare a fortelor NATO in zonele controlate de gherila, pentru a strange armele", a explicat fostul ministru francez al Apararii.

Acordul de pace va trebui sa fie ratificat de parlamentul macedonean intr-un interval de 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO