Prima pagina

400 mld dolari - pierderi pe piata creditelor ipotecare

13.11.2007, 10:12 13

Bancile ar putea raporta, la nivel mondial, pierderi de pana la 400 miliarde de dolari (274,50 miliarde euro), in urma plasamentelor pe piata creditelor, in conditiile in care cel putin unu din patru imprumuturi ipotecare riscante este neperformant, au declarat ieri analisti citati de Reuters.

Institutile financiare ar putea avea pierderi de 150-250 miliarde de dolari (100-200 miliarde euro), in urma imprumuturilor ipotecare riscante pe piata americana, evaluata la 1.200 de miliarde de dolari (823 miliarde euro). Pierderi suplimentare de 150 de miliarde de dolari (100 miliarde euro) ar putea rezulta in urma plasamentelor in instrumente financiare derivate, care au la baza astfel de credite, a declarat Mike Mayo, analist la Deutsche Bank Securities.

David Hilder, analist la Bear Stearns, estimeaza la randul sau pierderi totale de 150-250 de miliarde de dolari, pe o piata a creditelor ipotecare de 2.000 de miliarde de dolari (1.400 miliarde euro).

Bancile ar putea raporta, la nivel mondial, pierderi de pana la 400 miliarde de dolari (275 miliarde euro), in urma plasamentelor pe piata creditelor, in conditiile in care cel putin unu din patru imprumuturi ipotecare riscante este neperformant, au declarat ieri analisti citati de Reuters.

Institutile financiare ar putea avea pierderi de 150-250 miliarde de dolari, in urma imprumuturilor ipotecare riscante pe piata americana, evaluata la 1.200 de miliarde de dolari. Pierderi suplimentare de 150 de miliarde de dolari ar putea rezulta in urma plasamentelor in instrumente financiare derivate, care au la baza astfel de credite, a declarat Mike Mayo, analist la Deutsche Bank Securities.

David Hilder, analist la Bear Stearns, estimeaza la randul sau pierderi totale de 150-250 de miliarde de dolari, pe o piata a creditelor ipotecare de 2.000 de miliarde de dolari.

Banci precum Citigroup, Merrill Lynch si Wachovia au anuntat reevaluarea in sens negativ a portofoliilor, cu peste 40 de miliarde de dolari, pe fondul cresterii la un nivel record a creditelor neperformante, in timp ce investitorii au renuntat la plasamentele in numeroase tipuri de instrumente financiare pe baza de credite riscante.

Mayo a mai spus ca bancile mari si companiile de brokeraj ar putea inregistra pierderi de 100-130 miliarde de dolari pe piata creditelor ipotecare riscante, dintre care 60-70 de miliarde de dolari (40-50 miliarde euro) pana la sfarsitul anului, suma care include 43 de miliarde de dolari (29,50 miliarde euro) deja raportate.

Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland si UBS ar putea fi nevoite sa-si reevalueze valoarea portofoliilor cu cate cinci miliarde de dolari (3,43 miliarde euro). Merrill Lynch ar putea revizui portofoliul de credite cu patru miliarde de dolari (2,74 miliarde euro), iar Bank of America cu un miliard de dolari, potrivit lui Mayo.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO