Politică

Votul local la Bucuresti este decisiv pentru legislative

Votul local la Bucuresti este decisiv pentru legislative

Valeriu Stoica: Victoria in Bucuresti are o semnificatie simbolica uriasa

09.06.2008, 19:57 12

Batalia pentru Bucuresti este batalia pentru Romania, a spus vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica cu opt zile inaintea infruntarii finale dintre candidatul independent Sorin Oprescu (sustinut de PSD) si cel al democrat-liberalilor Vasile Blaga.
"Cum bine se stie, victoria in Bucuresti are o semnificatie simbolica uriasa. Batalia pentru Bucuresti nu este doar batalia pentru Bucuresti, ci este batalia pentru Romania si am speranta ca bucurestenii nu se vor lasa pacaliti de aceasta uriasa strategie manipulatorie a stangii de a impune minciuna in fata adevarului. Sper ca saptamana viitoare, bucurestenii vor face diferenta intre minciuna si adevar si vor restitui Bucurestiului cel putin o parte din adevarul pe care il merita", a spus ieri vicepresedintele PD-L la lansarea cartii sale despre unificarea dreptei. El a spus ca turul doi al alegerilor locale de duminica viitoare este un test extraordinar pentru Romania.
Multi analisti au legat rezultatul acestui vot de cel pentru alegerile parlamentare, insa poate constitui Capitala un precedent pentru legislativele din toamna?
Profesorul Daniel Barbu spune ca, pana la un punct, Bucurestiul poate indica un trend pentru alegerile legislative.
"Stim ca alegerile locale nu indica clar rezultatul pentru alegerile parlamentare, dar, Bucurestiul fiind un oras atat de mare, aici votul poate fi intr-un anume fel contabilizat politic, ceea ce poate indica trendul pentru legislative", a spus profesorul Barbu.
In 2004, Traian Basescu a castigat din primul tur Primaria Capitalei si majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si a mobilizat bucurestenii la vot pentru alegerea a patru primari de sector din Alianta Dreptate si Adevar.
Totusi, la alegerile legislative, Alianta D.A. a obtinut un scor sub Partidul Social Democrat si a reusit sa formeze Guvernul doar dupa ce a fost negociata o majoritate in Parlament cu aliati ai PSD, UDMR si PC.
Pentru PD-L, efectul pierderii alegerilor la Bucuresti va fi unul distructiv pentru Traian Basescu, a spus Daniel Barbu. "Daca Blaga pierde la Bucuresti, este evident ca proiectul lui Traian Basescu de a avea un partid puternic care sa-i sustina proiectele va fi un esec. Daca iese Oprescu, este un vot impotriva lui Blaga si evident impotriva lui Traian Basescu, ceea ce inseamna ca timpul lui Traian Basescu s-a sfarsit", a spus profesorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO