Politică

Viorica Dăncilă: Încă o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedinte. Când puneţi în aplicare decizia?

Viorica Dăncilă: Încă o zi de încălcare a...

Autor: Mediafax

03.10.2019, 19:06 139

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, că a mai trecut o zi în care preşedintele Klaus Iohannis încalcă Legea fundamentală şi l-a întrebat din nou când va pune în aplicarea decizia Curţii Constituţionale.

„Încă o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedinte. Domnule Klaus Iohannis, o ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul. Când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?”, a scris Viorica Dăncilă, joi, pe Facebook.

Şeful Executivului i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Iohannis să numească imediat miniştrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO