Politică

Viorel Hrebenciuc ar putea ajunge după gratii. Procurorii DNA cer închisoare şi pedeapsă maximă

Viorel Hrebenciuc ar putea ajunge după gratii....

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

21.02.2018, 17:08 407

„Vă rog să aveţi în vedere gravitatea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere implicaţiile şi calitatea persoanelor. Vorbim de foşti miniştri, de oameni de afaceri. Corupţia e o ameninţare majoră şi constiuite o negare a drepturilor omului. Vă rog să analizaţi întregul material probator şi să constataţi faptele şi vinovăţia. (...) Solicităm să aplicaţi inculpaţilor pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după mai bine de două ore de prezentare a concluziilor.

Dată fiind complexitatea cauzei şi numărul mare de inculpaţi, ultimul termen al dosarului a fost împărţit în două şedinţe, pentru 21 şi 23 februarie 2018. În data de 23 februarie, inculpaţii îşi vor putea expune ultimul cuvânt în fata instanţei.

Totodată, procurorul a mai cerut, în şedinţă, să fie confiscată, de la judecătorul Ordog Lorand Andras, suma de 20.000 de euro, primită cu titlul de mită. Părţile civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, dar şi persoana fizică Alina Suciu.

Reprezentantul DNA a mai solicitat ca fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, să fie obligat la plata unor daune morale către Alina Suciu în valoare de 500.000 de euro.

Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de păduri. Potrivit legii, pedeapsa care ar putea fi dispusă, având în vedere infracţiunile de care este acuzat fostul deputat, este de până la 12 ani.

În cazul fiului său, Andrei Hrebenciuc, procurorul a cerut admiterea cererii lui de schimbare a încadrării juridice, din spălare de bani în cea de instigare la spălare de bani, astfel, infracţiunile de care procurorii îl acuză pe acesta sunt: constituire grup infracţional organizat, instigare la spălare de bani şi trafic de influenţă.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Astfel, sunt judecaţi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc a constituit şi coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanţei, obţinută fraudulos, Sturdza şi Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga şi Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceştia ar fi promis că vor determina funcţionarii de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău şi ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO