Politică

Violenţa de limbaj a campaniei, la cota cea mai de sus. Cui foloseşte ea şi cine poate pierde puncte importante

Victor Ponta, la mitingul USL de la Iaşi, 22 iulie: Acum două luni, când a fost dat jos Guvernul, Traian Băsescu era supărat că el şi Mihai Răzvan Ungureanu aveau deja vândută ţara străinilor şi celor care le dau şpagă. (…) Îi spun lui Traian Băsescu, care stă speriat şi turbat ca un scorpion, îi spun că vara aceasta nu se poartă albul şi se poartă tricolorul României.

Autor: Iulian Anghel

23.07.2012, 00:07 2877

Violenţa campaniei electorale a atins cote rar întâlnite chiar şi pentru luptele politice din Ro­mânia, cu o săptămână înainte de referen­dumul pen­tru de­miterea preşedintelui Traian Băsescu.

Traian Băsescu a fost suspendat în baza unor acuzaţii de încălcare a Constituţiei, dar despre acestea aproape că nu se mai vorbeşte. Nu acele teme trebuia dezbătute în această campanie?

Ce ai putea înţelege dintr-o frază precum cea a premierului Victor Ponta potrivit căruia "acum două luni, când a fost dat jos Guvernul, Traian Băsescu era supărat că el şi Mihai Răz­van Ungureanu aveau deja vândută ţara străi­nilor şi celor care le dau şpagă?"

Ce înseamnă că fosta guvernare a vândut ţara străinilor? Ce ar putea înţelege din aceasta un om de afaceri, un eventual in­vestitor?

Tot de furt vorbeşte şi cealaltă tabără, de data aceasta cu trimitere directă la acuzaţiile de plagiat aduse primului-ministru.

"Bineînţeles, atunci când ai furat cu adevărat oricât ai recunoaşte, tot trebuie să pleci din funcţia publică", după cum susţine preşedintele suspendat.

Suspendarea s-a produs pe fondul acuzaţiilor de încălcare a Constituţiei aduse de noua putere preşedintelui României. Dar, săptă­mâna trecută, USL a vorbit două zile despre instalatea presupus ilegală a unei linii telefonice securizate la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. Aceasta este baza campaniei, dacă tot s-a ajuns în acest punct mort în care totul va fi tranşat la vot?

Violenţa de limbaj îi foloseşte mai mult lui Traian Băsescu în măsura în care ea va de­ter­mina electoratul indecis să stea acasă pentru că referendumul trebuie validat cu prezenţa a 50% din cei din listele electorale.

Pe de altă parte, Băsescu nici nu-i poate îndemna pe ai săi să stea acasă pentru ca votul să nu fie zdro­bitor împotriva sa. Atunci violenţa de limbaj îi îndepărtează pe cei nehotărâţi în vreme ce electoratul "dur" al PDL va veni la vot.

De cealaltă parte, USL trebuie, cu riscul de mai sus, de a nu face masa critică pentru demitere (prezenţa la vot), să răspundă violent pentru a fi în luptă, arată analistul politic Cristian Pârvulescu.

Traian Băsescu la mitingul PDL de la Iaşi, 21 iulie: România are acum nevoie mai mult ca oricând să se vadă că există o forţă care pune capăt abuzului şi loviturii de stat. Pe 29 iulie românii au de ales între a spune «da» lui Antonescu şi Ponta, lăsând ţara în izolare şi a spune «nu» demiterii preşedintelui, dovedind (…) că înţeleg mai bine interesul naţional decât un grup de puşcăriabili din Parlament.


Violenţa de limbaj irită pe toată lumea şi nu aduce voturi în plus niciuneia dintre tabere, arată şi analistul politic Stelian Tănase. "Violenţa disciplinează într-o măsură electoratul captiv, dar nu pe cel indecis. Pe de altă parte, arată că taberele nu au nimic de oferit. Aici problema este mai mult a lui Băsescu pentru că el este în discuţie. Ceea ce se întâmplă nu este o campanie obişnuită când două părţi îşi promovează programele. Acum vorbim doar despre Băsescu. Dacă mai stă la putere până în 2014 sau nu. Atât. Băsescu nu a venit cu nicio propunere: voi coabita cu ăştia, dacă mă întorc sau îl aduc pe Klaus Johannis sau altceva. Nu. Sau să zică: am greşit, dar… Sau să zică: nu am greşit."

Pe de altă parte, arată Stelian Tănase, USL a fost atrasă şi a căzut într-o capcană: "Plagiatul de care este acuzat Victor Ponta nu are nimic de-a face cu referendumul. Cu referendumul au de-a face doar cei opt ani în care Băsescu a fost preşedinte - ce a făcu bine, ce a făcut rău. Atât şi nimic altceva. Discutăm acum despre cele două luni de guvernare Ponta. Este o prostie. Nu guvernarea Ponta este în discuţie, ci mandatul lui Băsescu. Dis­cutăm despre amânarea aderării la Schengen care ar fi în pericol din cauza suspendării. Dar problema este de ani de zile. USL trebuie să discute un singur lucru: ce a făcut Băsescu. Acel document prezentat în Parlament care a condus la suspendare trebuia să fie singurul aspect dezbătut de USL. Dar au intrat într-un război de gherilă. Băsescu a impus agenda."

"Speriat şi turbat ca un scorpion" (Ponta despre Băsescu); "războiul lui Traian Băsescu cu poporul" (Crin Antonescu despre Traian Băsescu); "pregătesc fraudarea referendu­mului" (europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu despre USL); "avem informaţii foarte grave, inclusiv intenţia să se cumpere buletine în ziua votului, cu un million de lei bucata (Relu Fenechiu, şeful campaniei PNL pentru referendum despre PDL); "îl suspectez pe Traian Băsescu că are surse ilegale pentru campania electorală" (Victor Ponta despre Traian Băsescu).

Sunt doar câteva din zecile de acuzaţii aruncate doar în ultimele zile de campanie electorală. Şi asta după ce, săptămâna trecută, USL a depus plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a altor lideri PDL pentru "subminarea economiei naţionale" şi pentru devalorizarea leului din ultima perioadă. Or, căderea leului este una dintre temele preferate de campanie şi ale PDL: Iată ce a făcut USL. V-a scumpit ratele la casă!

Leul va fi din nou sub presiune majoră în această săptămână, după ce s-a depreciat cu peste 2% în ultimele două săptămâni şi pe fondul tensiunilor politice.

Că este luptă electorală este de înţeles, dar acuzaţiile care se aduc, cele privind "furtul" sau "vânzarea ţării străinilor şi celor care le dau şpagă" nu vor crea ele probleme şi dincolo de punctul culminant al votului din 29 iulie?

Acuzaţiile de "furt" şi de afaceri pe lângă lege vor avea şi expresii practice. Guvernul va cere în această săptămână companiei Roşia Montana Gold Corporation să fie de acord cu desecretizarea licenţelor de exploatare a proiectului Roşia Montană în favoarea căruia preşedintele suspendat s-a pronunţat de mai multe ori public.

De ce acum? Cu explicaţii vine premierul Ponta: "L-am acuzat de atâtea ori pe Traian Băsescu - şi o fac în continuare - că este direct interesat în diverse afaceri din România. Singura soluţie să aflăm care sunt acele interese este să desecretizăm acele contracte şi eventual să vedem dacă au ajuns la campania lui Traian Băsescu bani din diverse afaceri. Dacă nu se doreşte (de către Gold Corporation - n.n.), nu pot decât să cred că aceste afirmaţii au şi ceva concret".

Şi, mai spune Ponta: este de datoria statului să elucideze de unde a avut Traian Băsescu bani pentru campanie.

Dar banii de campanie a lui Băsescu nu au făcut obiectul suspendării sale. Stelian Tănase crede s-a ajuns aici şi pentru că USL nu a avut o strategie clară după suspendarea preşedintelui. Că are o problemă în a-şi mobiliza votanţii să vină la urne pentru a crea masa critică, dat fiind că există pragul obligatoriu al prezenţei la vot a 50% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Şi că, în aceste zile rămase până la 29 iulie, ar trebui să renunţe la limbajul violent care mai mult irită decât convinge şi să se concentreze pe mandatul lui Băsescu: de ce nu merită să şi-l ducă la capăt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO