Politică

Viktor Orbán: economia Ungariei poate funcţiona şi fără fonduri europene

Viktor Orbán: economia Ungariei poate funcţiona şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.12.2017, 16:00 2024

Economia Ungariei poate funcţiona şi fără fonduri UE deoarece motorul economic nu sunt banii europeni ci muncitorii maghiari, a declarat premierul maghiar Viktor Orban la un post de radio naţional, potrivit index.hu.

Orban a spus, de asemenea, că la cel mai recent summit UE de la Bruxelles el a reuşit să prevină naşterea unui sistem de distribuire printre statele membre ale UE a refugiaţilor care intră în Uniune. Însă, a precizat premierul, nu a reuşit să-i câştige de partea sa pe liderii europeni care nu-i acceptă ideile.

Orban şi-a asigurat publicul că alegerile de anul viitor din multe ţări UE îi vor convinge pe şefii de state şi de guverne din UE că el este cel care are dreptate. “Sprijinul pentru politicienii europeni care vor o populaţie mixtă în Europa slăbeşte constant în alegeri”, a afirmat Orban. El şi-a exprimat speranţa că noua coaliţie de guvernământ din Austria, formată din conservatori şi extremişti de dreapta, va încerca să aducă ţara în Grupul de la Vişegrad, format în prezent de Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Mulţi observatori cred că acest grup se va destrăma.

În ceea ce priveşte decizia recentă a Comisiei Europene de a deschide procedurile pentru Articolul 7 împotriva Poloniei – un caz extrem care ar putea duce la retragerea dreptului de vot al Poloniei -, Orban a explicat că Polonia este atacată pe nedrept de Bruxelles. Iar cei care atacă Polonia atacă întreaga Europă Centrală. De aceea, este de datoria şi în interesul Ungariei să apere Polonia.

Întrebat despre posibilitatea stopării fondurilor UE din cauza îngrijorărilor că Ungaria nu respectă statul de drept, Orban a răspuns că nu se teme deloc de acest scenariu deoarece legislaţia UE nu permite o astfel de măsură. Premierul maghiar a explicat că fondurile UE nu sunt nici un medicament minune şi nici un cadou deoarece companiile occidentale fac profituri bune în Ungaria. Apoi, economia ungară poate sta pe propriile picioare.

”Economia maghiară poate funcţiona şi fără fonduri UE deoarece motorul economic nu sunt banii europeni ci muncitorii maghiari.”

Chiar dacă nu va mai primi bani europeni, Ungaria va creşte în continuare, a mai spus Orban.

O analiză a KPMG şi GKI Economic Research arată că în perioada bugetară 2007-2013 economia maghiară a fost ţinută în viaţă de fondurile UE. În acest interval, Ungaria a primit fonduri europene echivalente cu 53,2 miliarde de dolari şi cu toate acestea competitivitatea scădea şi forţa de muncă emigra. Ungaria a fost chiar pe punctul de a aduce o criză valutară în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO