Politică

Videanu a predat mandatul de primar general. Va fi mai bine cu un independent?

Videanu a predat mandatul de primar general. Va fi mai bine cu un independent?

Adriean Videanu, fostul primar general al Capitalei: Cum sa emiti pretentia sa ajungi din urma capitale ca Praga sau Viena decat printr-un sacrificiu comun, atat din partea administratiei, cat si din partea cetatenilor? Bucurestiu va trebui sa devina un oras al serviciilor turistice, al celor financiar-bancare, precum si al serviciilor din toate domeniile, pentru ca intr-un oras poluat asa cum este Bucurestiul industria grea nu mai are ce cauta.

20.06.2008, 20:21 36

"Plec cu sentimentul lucrului bine facut, pentru ca eu cred ca in timpul mandatului meu a fost inceputa transformarea Bucurestiului", a spus Adriean Videanu. In ultima zi de mandat, Adriean Videanu a enumerat atat proiectele incepute si finalizate, cat si pe cele incepute si nefinalizate, precum si pe cele neincepute inca.
Un numar de 78 de artere principale si 69 de bulevarde au fost refacute in mandatul care i s-a incheiat fostului primar.
Videanu a precizat ca doreste sa-i lase pe bucuresteni sa evalueze rezultatele celor facute in timpul mandatului sau si a punctat cateva dintre obiectivele care au fost atinse.
Potrivit lui Videanu, valoarea investitiilor realizate pe perioada celor trei ani, din 2005 pana in 2008, este de 22 de ori mai mare decat valoarea investitiilor din perioada 1990-2004.
El a mentionat ca printre proiectele care trebuie continuate se regasesc atat construirea pasajelor subterane si supraterane, parcarile din Capitala, modernizarea RATB, modernizarea si reabilitarea sistemului de termoficare din Bucuresti, cat si proiectele de cadastru, harta acustica si proiectul de dezvoltare turistica a Capitalei.
Videanu a spus ca viitorul primar al Capitalei va putea continua reabilitarea bulevardelor mari, din care au mai ramas nefacute cinci artere, statia de epurare a apei de la Glina, cele 22 de proiecte de dezvoltare turistica a Capitalei, stadionul "Lia Manoliu", precum si proiectele de investitii tehnologice pentru mai buna comunicare cu cetatenii.
"Bucurestiul va trebui sa devina un oras al serviciilor turistice, al celor financiar-bancare, precum si al serviciilor din toate domeniile, pentru ca intr-un oras poluat, asa cum este Bucurestiul, industria grea nu mai are ce cauta", a mai spus Videanu.
In finalul conferintei de presa, Adriean Videanu i-a recomandat viitorului primar al Capitalei Sorin Oprescu sa aiba incredere in proiectele incepute de municipalitate si "sa nu piarda timpul" pentru gasirea unor solutii care ar duce la blocarea dezvoltarii orasului.
"Toate proiectele nu sunt rezultatul schitelor mele, ci al specialistilor angajati in elaborarea lor. Viitorul primar al Capitalei va trebui sa aiba incredere in proiectele incepute, pe care cred ca le va continua pentru a nu pierde timp pentru gasirea altor solutii", a mai spus Videanu.
Primarul Capitalei a multumit bucurestenilor pentru sustinerea acordata si a recunoscut ca nu toate lucrurile au fost perfecte.
Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa ca nu crede in independenta primarului general, avand in vedere ca acesta trebuie sa colaboreze cu CGMB, care are o structura "eminamente politica".
"Eu nu cred in independenta primarului general. Nu cred ca un primar general independent poate rezolva problemele municipalitatii atat timp cat structura forului legislativ, adica a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), este eminamente politica, iar primarul general este obligat sa respecte hotararile CGMB", a spus Adriean Videanu, intrebat ce parere are despre statutul de independent al succesorului sau Sorin Oprescu.
Potrivit lui Videanu, "poate ca Oprescu este exceptia care confirma regula".
Fostul primar general al Capitalei a mai aratat ca in CGMB fiecare formatiune politica are un proiect pentru Bucuresti si in acelasi timp un mandat si a precizat ca negocierile nu se vor purta niciodata intre un primar independent si un consilier independent.
Videanu a mai precizat ca reprezentantii PD-L in CGMB vor avea ca proiect programul candidatului Vasile Blaga, "Solutii nu discutii". "Vom face tot ce depinde de noi ca in Consiliul General proiectele noastre sa se concretizeze", a afirmat Videanu.
De asemenea, fostul primar general a mai precizat ca a luat act de vointa politica a lui Sorin Oprescu, aceea de a pastra oamenii capabili din punct de vedere profesional in functiile de conducere ale Primariei si a aratat ca asteapta criteriile dupa care acestia vor fi evaluati profesional.
La inceputul saptamanii Videanu a spus ca timpul care a ramas pana la alegerile din toamna il va dedica familiei si a precizat ca mai are zile de concediu din 2006. El le-a reprosat ziaristilor ca in mod repetat l-au acuzat ca a stat "mai mult in concediu decat la Primarie" si a precizat ca mai are zile de concediu aferente anului 2006. De asemenea, Videanu, a negat ca presedintele Traian Basescu i-ar fi reprosat esecul in alegerile din Bucuresti.
"Este o minciuna afirmatia potrivit careia presedintele mi-ar fi reprosat esecul alegerilor in Capitala", a afirmat Videanu. El a mentionat ca isi asuma esecul alegerilor alaturi de Blaga si ca nu ii pare rau pentru nimic din ceea ce s-a intamplat in mandatul sau ca primar. "Traian Basescu, pe care bucurestenii l-au votat in proportie de 58%, a lasat un Bucuresti in 2004 pe care eu l-am castigat din primul tur", a afirmat Adriean Videanu in conferinta sustinuta la Primaria Capitalei.
Potrivit unor surse din PD-L, Traian Basescu a fost nemultumit de felul in care partidul si-a desfasurat campania electorala, dar oficial seful statului a spus ca este multumit de scorul obtinut de partid. Vasile Blaga nu a mai demisionat din fruntea PD-L Bucuresti, asa cum anuntase ca va proceda daca va pierde, intrucat partidul nu vrea sa provoace o criza in apropierea alegerilor generale.
Oprescu a castigat Primaria, avand 73.221 de voturi in fata contracandidatului sau Vasile Blaga. Astfel, din cele 558.741 de voturi valabil exprimate in turul doi al alegerilor Oprescu a obtinut 315.981 (56,55%), in timp ce candidatul PD-L a fost votat de 242.760 (43,45%) de bucuresteni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO