Politică

Utopia salarizarii unice: in plina criza, lefurile bugetarilor vor creste cu pana la 111%

Utopia salarizarii unice: in plina criza, lefurile bugetarilor vor creste cu pana la 111%

Ministrul muncii Marian Sarbu este asteptat sa prezinte astazi in Guvern ultima varianta a grilei de salarizare negociata cu sindicatele

19.08.2009, 00:00 63

Salariile functionarilor publici vor creste in medie cu 35% in 2010, in timp ce pentru militari este prognozata o crestere medie a salariilor de 111%, arata nota de fundamentare din ultima varianta disponibila a legii salarizarii unice din sistemul bugetar, care urmeaza sa fie discutata astazi in sedinta saptamanala a Guvernului.

"Pentru anul 2010, proiectul de act normativ implica urmatoarele cresteri salariale medii: pentru personalul contractual din administratia publica cresterea medie a salariilor este de circa 40%. Pentru personalul din invatamantul preuniversitar cresterea medie a salariilor in conditii comparabile este de circa 25%. Pentru personalul din sanatate cresterea medie a salariilor in conditii comparabile este de 24%", se arata in documentul elaborat de Ministerul Muncii in urma a cateva luni de negocieri cu sindicatele si reprezentantii din ministere.

In conditiile in care economia se afunda tot mai puternic in recesiune, cresteri salariale de doua cifre par cel putin nerealiste. Companiile din mediul privat au operat deja reduceri salariale sau, in cel mai bun caz, au inghetat salariile. Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare cu privire la sursele de finantare pentru cresterile salariale din proiectul de lege.

Scaderi ale salariilor medii sunt preconizate pentru personalul din invatamantul universitar (-5,3%), scaderi care urmeaza a fi compensate prin sporuri nou introduse si pentru magistrati, personalul de probatiune, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex din sistemul judiciar, unde nivelurile salariale sunt reduse, in medie, cu 20% fata de valorile actuale (magistrati -23%, personal de probatiune +5%, personal auxiliar de specialitate -10% si personal conex +23%). "Aceasta varianta a legii salarizarii unice ne nemultumeste din doua puncte de vedere: in primul rand nu a fost respectata echivalarea pe orizontala, in al doilea rand, coeficientii de ierarhizare din invatamant au fost redusi in final pana la 4,1, de la 9,15. Un profesor universitar are un coeficient de salarizare de 7,25. Mai mult, salariile preuniversitarilor raman pe loc timp de patru ani, potrivit variantei actuale", spune Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

 Se discuta astazi in Guvern

 

Astazi au loc la Guvern discutii pentru finalizarea proiectului de lege. "Nu am o varianta finala a legii salarizarii unice. Mi s-a comunicat ca maine (astazi - n.r.) are loc ultima discutie pe lege. Joi (maine - n.r.) vom avea forma finala cu modificarile ulterioare", spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).

Legea salarizarii unice va afecta 1,4 milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 15. Acordul cu FMI stipuleaza ca legea salarizarii unice se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2010.

Coeficientii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi recent, dupa analiza financiara facuta de Ministerul de Finante, cu pana la 25%.

Procentul de diminuare a coeficientilor de ierarhizare in educatie este mai mare in cazul functiilor din sistemul universitar decat in cazul celor din preuniversitar, reducerile propuse pentru educatie fiind cuprinse intre 18 si 25%.

Pe nivelul 1 din grila unica de salarizare se va afla salariul minim pe economie, de 600 de lei in prezent, in continuare aplicandu-se coeficienti de multiplicare, astfel incat la nivelul 2 salariul va fi 1.200 de lei, iar la nivelul 15 va fi de 9.000 de lei, daca luam ca baza de calcul salariul minim pe economie. Functiile din sistemul bugetar vor fi grupate in 250-300 de niveluri de echivalare.

Pentru functionari publici cresterea medie in conditii comparabile este de 35%. Aceasta crestere este repartizata astfel: 15% pentru functiile publice de stat (aparatul ministerelor si al celorlalte institutii si autoritati publice centrale), 28% pentru functiile publice teritoriale (servicii publice deconcentrate ale ministerelor si altor organe de specialitate din subordinea ministerelor), 47% pentru functiile publice locale.

 

Basescu: Salariile profesorilor trebuie sa tina cont de performanta, nu de vechime

"Sindicatele trebuie sa accepte competitia si sa le spuna celor afiliati ca solutia cea mai realista pentru cresterile salariale este legatura de performanta. Actuala reforma este o sansa pentru ca salariile profesorilor sa nu mai depinda de vointa unui Guvern sau a altuia, ci numai de rezultatele lor si a echipei pedagogice din care fac parte", a declarat ieri presedintele Traian Basescu in cadrul unei conferinte organizate la Parlament pe tema reformelor in educatie.

Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL, l-a acuzat pe Basescu ca a transformat dezbaterea privind codurile educatiei intr-una propagandistica (intrucat conferinta a fost initiata de un membru al Parlamentului si nu al Executivului, cel din urma fiind cel care isi va asuma raspunderea pentru noile legi ale educatiei). In replica, seful statului a spus: "Poate nu plecati pana nu dati ordonanta de suspendare a majorarilor salariale ale profesorilor". Presedintele s-a referit la ordonanta de urgenta initiata de Vosganian toamna trecuta, cand era ministru al finantelor, prin care au fost suspendate cresterile salariale ale profesorilor.

La randul sau, deputatul liberal Alina Gorghiu, a afirmat ieri, referindu-se la legea unica de salarizare, ca noul sistem de plati se dovedeste a fi o noua lovitura data corpului profesoral. Conform acesteia, cadrele didactice din sistemul preuniversitar ar urma sa piarda 20 - 25% din salariul actual, afirma deputatul. Adelina Mihai

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO