Politică

USL şi-a adjudecat un trofeu "premium". "Independentul" Oprescu acceptă umbrela liberalilor şi a social-democraţilor

USL şi-a adjudecat un trofeu "premium". "Independentul" Oprescu acceptă umbrela liberalilor şi a social-democraţilor

Autor: Iulian Anghel

19.09.2011, 14:23 822

În condiţiile în care câştigarea Primăriei Generale a Bucureştiului în faţa actualului edil Sorin Oprescu este, în acest moment, un lucru enorm de greu, USL a găsit formula de a fi părtaş la victoria previzibilă a acestuia în alegerile locale viitoare. I-a oferit primarului o umbrelă, iar acesta a acceptat-o, chiar dacă afară nu plouă.

Sorin Oprescu urmează să fie anunţat de co-preşedinţii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta, drept "candidat independent în parteneriat cu USL" la Primăria Generală a Bucureştiului la alegerile locale din 2012.

Ce înseamnă această formulă este mai greu de priceput, dar un lucru este clar: Oprescu va putea susţine că nu face politica unui partid, iar USL că a câştigat alături de un primar pe care l-a susţinut.

Câştigul USL nu se opreşte însă aici. Pentru că instituţia care face, până la urmă, politica generală a Capitalei este Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Consilierii sunt cei care aprobă propunerile şi planurile primarului care, cu un CGMB ostil, ar putea fi legat de mâini şi de picioare, aşa cum s-a întâmplat cu Traian Băsescu în primul său mandat de primar general, când CGMB era controlat de PSD, iar la Palatul Victoria era Adrian Năstase.

Asociindu-şi numele cu cel al lui Oprescu, USL ar putea câştiga majoritatea în CGMB, deţinută acum de PDL.

Detaliile acestei asocieri nu sunt încă clare şi este posibil ca, în lumina celor de mai sus, Oprescu să ceară ca alianţa politică ce îl susţine să adauge pe listele sale mai mulţi candidaţi pentru poziţiile de consilieri care îi sunt apropiaţi.

Poziţia de primar general este extrem de râvnită, nu doar pentru că este extrem de vizibilă şi aducătoare de profit politic, ci şi pentru că Bucureştiul este cel mai bogat oraş al României - doar Primăria Generală are venituri care se apropie de un miliard de euro, anual.

În Bucureşti sunt înregistrare cele mai profitabile afaceri, aici se ridică business-uri de sute de milioane de euro şi se plătesc taxe pe măsură. În pixul primarului şi în votul consilierilor stau, aşadar, milioane şi milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO