Politică

Uninominalul: Guvernul isi asuma raspunderea, Basescu referendumul

Uninominalul: Guvernul isi asuma raspunderea, Basescu referendumul

Presedintele nu s-a sfiit sa se afiseze la o reuniune de partid a PD, ceea ce i-a adus acuzatii de incalcare a Constitutiei

23.10.2007, 20:03 16

Basescu a spus ieri la o reuniune politica a PD ca "va fi referendum pentru uninominal" - gest care i-a atras critici din toate partile.
De ce isi asuma Executivul un gest care l-ar putea indeparta de la putere? Pentru ca angajarea raspunderii poate atrage dupa sine o motiune de cenzura care sa conduca la caderea Guvernului si, de fiecare data cand un guvern si-a angajat raspunderea, opozitia a depus o motiune. Si de ce organizeaza Basescu referendum, daca Guvernul isi angajeaza raspunderea pe aceeasi tema?
Adversarii lui Basescu si ai Partidului Democrat au spus insa ca prin referendum seful statului nu doreste altceva decat sa se implice in campania electorala pentru europarlamentare din 25 noiembrie pentru a-i sprijini pe democrati. Astfel, referendumul i-ar permite presedintelui sa intervina public in campanie, chipurile sprijinind referendumul, dar sustinand, practic, PD. Daca referendumul este organizat in aceeasi zi cu alegerile, vor exista doua buletine de vot si efectul "contaminarii" va fi in favoarea democratilor.
Potrivit analistului Cristian Parvulescu, decizia asumarii raspunderii a fost luata de liberali tocmai pentru a-l impiedica pe Basescu sa organizeze referendumul, altfel spus ii va lua "obiectul muncii".
In cazul adoptarii proiectului prin asumarea raspunderii - procedura este mult mai rapida decat dezbaterea normala in Parlament si poate dura aproximativ 2 saptamani, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, iar referendumul prezidential devine inutil.
Pe de alta parte, rezultatul unui referendum fiind consultativ, status-quo-ul din Parlament are toate sansele sa se mentina, chiar daca cetatenii ii vor spune "Da" lui Basescu. Intr-un referendum cetatenii trebuie sa raspunda cu "Da" sau "Nu" chestiunii puse in discutie de seful statului - respectiv votul uninominal, insa pana la urma Parlamentului ii revine sarcina sa intocmeasca legea prin care se consfinteste vointa poporului. Drept urmare, chiar daca Basescu va convoca un referendum, acesta este validat, iar majoritatea raspunsurilor sunt in favoarea sa, se va ajunge tot la situatia din prezent.
Argumentul sefului statului a fost ca parlamentarii va trebui sa tina totusi cont de vointa cetatenilor, intrucat ei sunt investiti temporar in functie "de popor". In practica insa, nimeni nu-i poate obliga pe parlamentari sa voteze o lege daca nu vor, potrivit Constitutiei, care spune ca votul nu este imperativ.
Liberalii au evitat ieri asocierea demersului lor cu Traian Basescu. In urma cu o saptamana, Bogdan Olteanu a admis pentru ZF ca asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege al Pro Democratia privind uninominalul este o replica la anuntul privind referendumul prezidential. Liberalii cred ca guvernul lor va ramane in functie, pentru ca parlamentarii nu vor depune o motiune impotriva votului uninominal.
Deputatul liberal Crin Antonescu a spus ieri ca exista un risc in depunerea unei motiuni de cenzura in replica la asumarea raspunderii, insa sustine ca Tariceanu nu va ezita in demersul sau.
Avantajele Guvernului ca urmare a asumarii raspunderii sunt insa considerabile, apreciaza Cristian Parvulescu. "In primul rand, Guvernul Tariceanu ar demonstra ca se tine de cuvant in promisiunea intarziata deja prea mult de a adopta votul uninominal. Apoi ar insemna depasirea momentului Remes si ar arata ca e un partid reformator. In cazul in care ar fi initiata o motiune de cenzura, iar Guvernul ar fi demis, atunci ar fi o iesire din scena onorabila pentru cabinetul Tariceanu II", a sintetizat Parvulescu avantajele liberalilor in aceasta situatie.
Un guvern poate fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata de Parlament. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care seful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, precizeaza Constitutia. Presedintele PSD, Mircea Geoana - unul dintre sustinatorii votului uninominal -, a spus ieri ca presedintele Traian Basescu, de dragul campaniei electorale facuta PD, risca sa ingroape votul uninominal prin decizia de a organiza un referendum.

Seful statului este acuzat ca a incalcat echidistanta ceruta de Constitutie
Prezenta presedintelui Traian Basescu la lansarea candidatilor PD la europarlamentare a starnit vii dispute pe scena politica, dat fiind ca, potrivit Constitutiei, seful statului trebuie sa fie echidistant si sa fie factorul care mediaza intre puterile statului. El a vorbit ieri fostilor sai colegi din Partidul Democrat - a fost presedintele formatiunii intre 2001 si 2004 - si a spus ca a vazut lista eurocandidatilor PD si ca este de parere ca democratii au facut "o alegere buna" din acest punct de vedere. "Lista este echilibrata ca varsta si formata din oameni pe care in cea mai mare parte ii cunosc, imbina experienta cu tineretea", a spus Basescu. El le-a urat democratilor, "ca oricarui partid", succes la inceputul campaniei electorale. "Insa dumneavoastra vi-l urez din inima", le-a spus Basescu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ieri ca prezenta lui Traian Basescu la o actiune electorala a PD confirma inca o data "atitudinea de incalcare constanta a democratiei si a statului de drept" de catre seful statului. Vicepresedintele liberal, deputatul Crin Antonescu, a spus ca seful statului este "nerusinat" fata de Constitutie si fata de opinia publica. Deputatul PRM Lucian Bolcas a amintit ieri de o declaratie a presedintelui Basescu, facuta la televiziunea publica, potrivit careia el este presedintele PD si al celor care l-au votat. "Participarea sa la lansarea candidatilor altor formatiuni politice decat PD nu ar face decat sa-i creeze un alibi fata de aceasta atitudine neconstitutionala", a spus Bolcas. Insa partidele antiprezidentiale nici nu au de gand sa faca acest lucru, la PSD existaand o decizie interna in acest sens. Liberalii au refuzat ieri sa comenteze aceasta ipoteza. "Constitutia nu ii permite acest lucru (sa fie partizan - n.n.), desi dansul poate sa argumenteze ca, oficial, nu a inceput campania electorala. Constitutia spune ca presedintele trebuie sa fie echidistant, nu sa fie locomotiva unui partid", a spus, la randul sau, Kelemen Hunor, lider al UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO