Politică

Ungureanu vrea ca Parlamentul să-şi asume politic Strategia Anticorupţie pentru următorii ani

Ungureanu vrea ca Parlamentul să-şi asume politic Strategia Anticorupţie pentru următorii ani

Mihai Răzvan Ungureanu, premierul României

Autor: Mediafax

20.03.2012, 13:07 200

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, care simplifică şi procedurile de ridicare a imunităţii parlamentarilor, declaraţie care să fie transmisă spre asumare şi Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, că Parlamentul ar trebui să îşi asume această strategie, din punct de vedere politic.

"În cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, recomandarea a fost ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De aceea, la nivelul coaliţiei, Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei Declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume în mod formal obiectivele strategiei şi să le implementeze", a spus Predoiu.

El a arătat că strategia are ca obiectiv şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii, dar că aceasta va fi stabilită prin regulamentele proprii ale Parlamentului.

"Aceasta incumbă Parlamentului şi sunt convins că, subsecvent acestei declaraţii, Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii. Strategia prevede acest obiect în portofoliul Parlamentului", a precizat ministrul.

Strategia prevede, printre altele, adoptarea în cadrul fiecărei instituţii a unor coduri de etică, specifice până în prezent doar profesiilor reglementate, precum şi proceduri de consultare pe tema corupţiei între conducere şi angajaţi.

Guvernul a mai decis, marţi, constituirea unei comisii formate din reprezentanţi ai Guvernului, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Parchetului General, precum şi un grup de lucru compus din oficiali ai ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Afacerilor Europene, precum şi din reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Public, la nivel de conducători de instituţii, care să evalueze periodic măsurile logistice, financiare şi de personal pentru implementarea codurilor juridice.

"Această strategie anticorupţie are valenţa unui document integrator, cu alte cuvinte nu mai lucrează fiecare în colţul lui, ci lucrăm într-un mod integrat pe baza unor obiective pe care le avem în comun", a adăugat Predoiu.

Ministrul a arătat anterior că va propune Guvernului adoptarea unui document strategic privind combaterea corupţiei la nivel naţional, care va pune accent, pe de-o parte, pe integrarea eforturilor şi pe corelarea politicilor între instituţii şi, pe de altă parte, pe prevenire.

El a arătat că este foarte importantă prevenirea faptelor de corupţie, nu numai combaterea lor, întrucât orice caz de aces fel chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării.

Potrivit ministrului, documentul a fost elaborat cu sprijinul unui colectiv de experţi în combaterea problemelor de corupţie şi vizează crearea unor politici corelate la nivelul instituţiilor publice care să prevină şi să combată fenomenul de corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO