Politică

Ungureanu a primit aprobarea Parlamentului si devine sef al SIE

Ungureanu a primit aprobarea Parlamentului si devine sef al SIE

Ungureanu a fost propus de Basescu la sefia SIE dupa demisia lui Claudiu Saftoiu

06.12.2007, 19:14 18

Fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu a fost validat de Parlament in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), intr-o pozitie care este vacanta din martie, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. Numirea lui Ungureanu (40 de ani) in pozitia de director al SIE a intrunit un cvasi-consens in Parlament, doar 23 de parlamentari din cei 318 prezenti votand impotriva candidaturii sale.
Ungureanu nu a facut multe comentarii dupa numirea sa de catre Parlament. "Important este ca Romania sa poata fi perceputa si, nu in ultimul rand, sa poata fi activa pe plan extern, asa cum o arata exigentele noastre si asa cum o cer asteptarile noastre. Cred in vocea puternica a Romaniei si sunt convins ca destinul nostru are nevoie de energie. Si aceasta energie trebuie manifestata in orisice institutie nationala", a spus noul director al SIE.
Prin anuntul privind numirea sa, analistii au speculat ca presedintele Traian Basescu - cel care are prerogativa propunerii sefilor de servicii de informatii ? a vrut sa dea un nou impuls politicii externe, dupa ce ministrul de resort Adrian Cioroianu s-a aflat in mijlocul mai multor controverse diplomatice. Ungureanu a demisionat din fruntea Ministerului Afacerilor Externe in februarie, in urma unui conflict cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, si a fost succedat in functie de Adrian Cioroianu, fata de care seful statului si-a manifestat initial opozitia.
Ungureanu care s-a inscris in PNL in decembrie 2004, odata cu numirea sa in fruntea MAE, a fost contestat in interiorul partidului pentru ca o buna parte a vicepresedintilor liberali il considera "tradator" si "omul lui Traian Basescu". In vara anului trecut, el a votat in CSAT impotriva initiativei liberale privind retragerea trupelor romanesti din Irak, doar premierul Tariceanu si ministrul apararii sustinand propunerea. Ungureanu a declarat atunci ca ar fi preferat ca MAE sa fie solicitat sa evalueze implicatiile directe ale retragerii trupelor asupra credibilitatii Romaniei inainte ca liberalii sa fi inaintat solicitarea lor in mod public si a mai spus ca datoria unui ministru de externe "este de a respecta interesul national, dincolo de orice intentie populista". Dupa demisia de la MAE, el s-a autosuspendat din PNL si a preluat pozitia de reprezentant al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI).
Fostul sef al SIE Claudiu Saftoiu a demisionat la mai putin de sase luni dupa ce a fost numit in functie, dupa ce a afirmat in timpul unei audieri la Parlament ca SIE facea interceptari fara mandat de la judecator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO