Politică

Un nou Victor Ciorbea la Palatul Victoria? "Vin la serviciu la şase dimineaţa şi plec când se termină"

Un nou Victor Ciorbea la Palatul Victoria? „Vin la serviciu la şase dimineaţa şi plec când se termină“

Mihai Răzvan Ungureanu, primul-ministru al României: Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste, nu va începe de mâine o epocă de prosperitate, către ea avem un lung drum de parcurs.

Autor: Iulian Anghel

09.02.2012, 20:36 3915

Despre fostul premier ţărănist Victor Ciorbea (şef al guvernului între de­cembrie 2006 şi mar­tie 2008) se ştie că îşi punea la grea încercare miniştrii şi pe angajaţii Guvernului cu şedinţe prelun­gite cu mult după miezul nopţii. Când era premier, Emil Boc se trezea de obicei la opt dimineaţa (el singur a mărturisit-o în 2010) şi este de presupus că ajungea în jur de nouă la birou. Nu pleca întotdeauna după miezul nopţii de vreme ce, din când în când, mai mergea pe la o sală de fitness după program, chiar dacă la ore târzii, 11-12 noaptea.

Noul premier Mihai Răzvan Un­gu­reanu a dezvăluit ieri o parte a caracte­rului său diurn: "Vin la serviciu la şase dimineaţa şi plec când se termină". Ceea ce nu a spus Ungureanu, dar se va vedea, probabil, pe parcurs: nu va fi "premierul-orologiu". Dacă se va în­tâmpla să vă uite vreo două ceasuri în anticameră, prins în cine ştie ce altă conversaţie, să nu vă miraţi. Premie­rului îi plac conversaţiile lungi, ca şi lecturile tihnite ale ziarelor (româneşti şi străine).

Altminteri, a mai spus ieri pre­mierul: "Sunt serios, muncitor (...) Este momentul să trecem la treabă". Treaba a început-o chiar din primele ore de după depunerea jurământului. El a convocat aseară o primă şedinţă de guvern, sigur, fără o ordine de zi stabilită, dat fiind circumstanţele.

Cabinetul său nu va avea însă o viaţă uşoară. După cum s-a văzut ieri la vot, susţinerea parlamentară de care se bucură este la limită. Doar cinci voturi peste cele necesare trecerii Guvernului (237 de voturi "pentru", faţă de 232 necesare). La aceasta se adaugă faptul că partidele din arcul guvernamental nu mai au majoritate în Senat, iar în Camera Deputaţilor votul celor 17 membri ai minorităţilor a fost condiţionat. Fără sprijinul minorităţilor altele decât cea maghiară, Guvernul nu ar fi trecut de votul Parlamentului. Simţindu-se pe val, minorităţile au trecut la şantaj: dacă până în mai Guvernul nu majorează pensiile şi salariile, vor susţine o moţiune de cenzură. Lipsit de votul minorităţilor, Guvernul primului premier român cu studii la Oxford poate să-şi ia adio de la Palatul Victoria.

În orice caz, premierul a susţinut franc în Parlament că nu poate promite nimic, că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare prudentă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere.

A subliniat în schimb un lucru esenţial, într-o perioadă tulbure pentru Europa şi pentru România, când un nou val de recesiune este aşteptat la porţile Occidentului: se va concentra pe asigurarea stabilităţii economice şi pe respectarea angajamentelor asuma­te de România în faţa FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

"Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste, nu va începe de mâine o epocă de prospe­ritate, către ea avem un lung drum de parcurs."

Ungureanu a mai spus că pentru Guvern obiectivul de adoptare a mo­ne­dei euro la 1 ianuarie 2015 rămâne în picioare, "adaptat la realităţile econo­mico-financiare". Alte intenţii enun-ţate ieri de premier: reducerea în conti­nuare a numărului de taxe parafiscale sau adoptarea unei noi legi privind concurenţa neloială şi monopolul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO