Politică

Un deputat USR anunţă un scenariu în care partidul ar putea vota împotriva Guvernului Orban

Un deputat USR anunţă un scenariu în care partidul ar...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

14.10.2019, 21:30 487

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, că un scenariu vehiculat în partid, pentru a ajunge la alegeri anticipate, ar fi un vot împotriva Guvernului Orban, însă este doar opţiune de lucru, una tehnică, nu neapărat politică.

„E o dezbatere şi asta cred că e o chestiune nouă în peisajul politic românesc, ca multe alte noutăţi pe care USR le-a adus, aceea că avem dezbateri. Chiar şi când avem certitudini, o întoarcem pe toate părţile, analizăm pe toate părţile. E un partid viu în care fiecare membru poate să pună orice părere în dezbatere. E o dezbatere, nu e o decizie luată nici într-un sens, nici în celălalt”, a afirmat Cristian Seidler, luni seara, la Digi 24, referitor la posibila intrare la guvernare a USR.

Întrebat de ce nu a fost luată decizia până acum privind intrarea la guvernare, Cristian Seidler a răspuns: „Pentru că până acum nu am avut un guvern Dăncilă demis. Aceste idei au circulat întotdeauna prin USR, şi de o parte şi de alta, fie minoritare, fie majoritar, dar nu am fost în situaţia de a avea o întâlnire la Cotroceni sau de a lua o decizie înainte de aceasta. Ideea susţinerii alegerilor anticipate. Suntem cu toţii aliniaţi pe această idee”.

Chestionat dacă USR ar vota împotriva Cabinetului Orban în Parlament, în contextul logicii USR de a fi organizate alegeri anticipate, deputatul USR a precizat că este o opţiune de lucru, însă nu este încă o decizie luată în acest sens în partid.

„Există şi acest scenariu, dar nu este unicul. Eu vă spun că modalitatea tehnică pe lege de a ajunge la alegeri anticipate, sunt mai multe variante. Una dintre ele este să facem un prim pas prin a avea un prim nominalizat la funcţia de premier refuzat de către Parlament. Nu, este o opţiune de lucru. E o opţiune care se poate citi din textul legii. Nu spun că aceasta va fi opţiunea politică a USR. Spun că este o opţiune tehnică, nu neapărat una politică”, a conchis Seidler.

Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a propus, în cadrul unor discuţii interne din partid, intrarea la guvernare şi solicitarea portofoliului Justiţiei. Decizia privind condiţiile pe care le va cere USR pentru susţinerea unui nou Guvern va fi luată luni seară.

La rândul său, preşedintele USR Dan Barna a spus că partidul pe care îl conduce va avea o întâlnire în forul statutar, luni seara, pentru a discuta, printre altele, şi despre propunerea deputatului Stelian Ion care ar vrea ca partidul să intre la guvernare.

Dan Barna va merge, marţi, la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior discuţiilor cu partidele, şeful statului este aşteptat să anunţe premierul desemnat.

Potrivit articolului 89 din Constituţia României:

„(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO