Politică

Un adept al “Statelor Unite ale Europei” ajunge în fruntea Ministerului Român al Afacerilor Externe

Un adept al “Statelor Unite ale Europei” ajunge în...

Autor: Iulian Anghel

19.11.2014, 15:53 750
Din poziţia de ambasador al României la UE (reprezentant permanent) demnitate pe care o ocupă de şase ani, Mihnea Motoc (48 de ani) este unul dintre cei mai informaţi, influenţi şi bine pregătiţi diplomaţi ai României.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat deja marţi seară numirea sa ca ministru de externe, la propunea primului ministru, după demisia, tot marţi, a lui Teodor Meleşcanu.

Misiunea pe care vreme de şase ani a îndeplinit-o Motoc este este esenţială: Reprezentanţa permanent a României la Bruxelles este interfaţa între autorităţile naţionale şi cele de la Bruxelles (Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European), ea comunică şi promovează poziţia Bucureştiului şi receptează şi retransmite acasă poziţia celorlalte părţi. Prin urmare, deţinătorul unei astfel de poziţii este unul dintre cei mai bine informaţi diplomaţi europeni.

Motoc este un “atlantist” şi un diplomat favorabil “Statelor Unite ale Europei” - un concept de integrare profundă încă vag în Europa, cu puţine şanse de a se realiza rapid, dar care i-a avut şi îi are între fideli pe politicienii germani în frunte cu ministrul de finanţe Wolfgang Schauble, dar şi pe preşedintele la final de mandate Traian Băsescu. De asemenea, este unul dintre cei care crede că nu mai este posibilă o reîntoarcere în trecut după criza gravă care a lovit lumea începând cu 2008.

"Din criză nu se iese aproape niciodată prin revenirea la modele politice anterioare, de aceea cred ca vom asista la o propensiune logică, tot mai marcată, înspre modele mai ambiţioase, mai aprofundate de construcţie europeană. Alternative de genul celor ce propăvăduiesc, spre exemplu, dezintegrarea zonei euro ca «soluţie» la criza îmi par a se situa la limita responsabilului. Cine se încumetă să evalueze şi mai ales să asume costurile dezinventării euro sau a Uniunii Europene?", spunea Motoc în 2011, într-un interviu pentru ZF.

Mihnea Motoc:

  • -Este din aprilie 2008 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.
  •  
  • -Între 2003 şi 2008 a fost ambasador şi reprezentant al României la ONU şi reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU (2004 - 2005).
  •  
  • -În centrala MAE a deţinut mai multe poziţii de conducere între care cea de secretar de stat pentru integrare europeană şi afaceri multilaterale (2001 - 2003) după ce, vreme de doi ani, fusese ambasador în Olanda.
  •  
  • -Are studii de drept la Universitatea Bucureşti şi studii postuniversitare la Universitatea din Nice (Franţa) şi George Washington (SUA).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO