Politică

Uluială de ambele părţi: cum să gestionezi o victorie atât de mare şi cum să stăpâneşti un eşec usturător?

Uluială de ambele părţi: cum să gestionezi o victorie atât de mare şi cum să stăpâneşti un eşec usturător?

Confruntarea finală din toamnă s-ar putea să-i găsească în prima linie de bătaie pe doi oameni politici tineri, un premier şi un fost premier: Victor Ponta (stânga) şi Mihai RÂzvan Ungureanu

Autor: Ioana Câmpean, Iulian Anghel

13.06.2012, 00:07 2484

Biroul Electoral Central (BEC) ar trebui să publice astăzi rezultatul final al votului de duminică prin care Uniunea Social Liberală (USL) a câştigat pe toată linia în administraţia locală pe care o va domina în următorii 4 ani.

Departe de a fi un sfârşit, anunţarea rezultatelor este un început pentru formaţiunile politice. Va urma o vară fără vacanţă, pentru că, în câteva luni, vor avea loc alegeri parlamentare.

Criza va fi pusă pentru câteva luni între paranteze, indiferent de ce spun oamenii politici. Nimeni nu va risca nimic în această perioadă, iar guvernul Ponta şi coaliţia sa victorioasă vor încerca să-şi conserve rezultatul de la locale.

Deocamdată tabăra câştigătoare joacă o carte mare, cea a responsabilităţii.

USL trebuie să gestioneze cu multă umilinţă succesul de la alegerile locale, spune premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD totodată: Nu trebuie să ni se urce la cap.

"Pe votul politic la Consiliile Judeţene am obţinut 52%, care se materializează în 60% din mandate. E foarte mult. Trebuie să fim capabili să gestionăm acest succes, adică să nu ni se urce la cap. Cât vroiaţi să luăm? 80%? 100%?"

Şi, adaugă el: "Este foarte mare diferenţa, este un succes pe care trebuie să îl gestionăm cu foarte multă umilinţă şi normalitate. E o victorie atât de mare încât ne pierdem contactul cu realitatea şi avem obligaţia - şi ăsta e mesajul meu pentru toţi colegii - să înţelegem cum am ajuns la acest rezultat şi la această victorie categorică: am ajuns prin meritele noastre, dar am ajuns şi prin greşelile PDL".

Uluiala este la fel de mare în tabără învinşilor. Proiectul mai vechi al unei alianţe constituite în jurul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu prinde contur. În fostul partid de guvernământ apele fierb. Demisia Elenei Udrea din fruntea PDL Bucureşti nu este de ajuns. Foarte probabil, Emil Boc va rămâne la Cluj să-şi ia în serios sarcina de primar în urma mandatului obţinut duminică, iar Vasile Blaga va ajunge în fruntea partidului. Cel puţin acesta este scenariul imaginat de unii membri ai PDL.

O iniţiativă de "centru-dreapta" ar urma să se nască sub aripa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Altfel spus, un mare partid de dreapta - atât de mare cât mai poate fi el acum - visat de preşedintele Traian Băsescu cu mulţi ani în urmă. Atunci proiectul a rupt în două PNL şi a prăbuşit alianţa PNL-PD. Acum nu mai este nimic de pierdut.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a susţinut ieri pentru Mediafax că Iniţiativa de Centru-Dreapta, la care lucrează împreună cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, va fi lansată în câteva zile şi va viza construcţia unui proiect de tipul CDR din anii '90.

"Iniţiativa de Centru-Dreapta va fi anunţată în câteva zile şi va viza construcţia unei alternative, unei forme de opoziţie la blocul socialist", spune el.

Întrebat dacă sunt şi alţi democrat-liberali implicaţi în acest proiect, Cristian Preda a răspuns: "Există mai multe persoane. Nu sunt în situaţia de a le dezvălui numele. Eu am făcut public acest angajament şi cred că şi ei îl vor face cât de curând".

Europarlamentarul PDL a explicat că miza proiectului "este, evident, una politică, nu de tip ONG". "Miza va fi politică. Nu vom milita împotriva desfrunzirii arborilor sau pentru salvarea planetei de la încălzirea globală."

Preda a mai spus că, în perspectiva aplicării sistemului majoritar într-un tur la alegerile parlamentare din acest an, "este inevitabilă constituirea unui bloc de dreapta", în care să se angajeze partide politice, în primul rând PDL, precum şi alte forţe nereprezentate politic.

Întrebat dacă în perspectiva realizării acestui proiect au existat discuţii la nivelul conducerii PDL, Preda a răspuns: "Evident că sunt discuţii. Nu sunt discuţii doar între mine şi Mihai Răzvan Ungureanu".

Chestionat asupra dorinţei democrat-liberalilor de a se ralia unui astfel de proiect, europarlamentarul PDL a răspuns: "Personal, nu am auzit pe nimeni care să se opună".

Explicaţiile lui Preda vin după ce fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat luni că alegerile au arătat "un vot negativ la adresa clasei politice" prin faptul că circa 50% din alegători nu au votat, precizând că este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice, inclusiv în PDL.

"Faptul că au votat aproximativ 50% din numărul total al alegătorilor înseamnă că restul de aproximativ 50 de procente nu s-au simţit reprezentaţi de actuala clasă politică. Vorbim despre un vot negativ la adresa clasei politice şi trebuie să ţinem cont că în cei 22 de ani de democraţie marea majoritate a proceselor electorale s-au constituit pe vot negativ, ceea ce înseamnă sancţiune şi nu susţinere."

În opinia sa, votul trebuie să ia în calcul susţinerea unor proiecte viabile care să poată fi continuate indiferent de natura schimbărilor politice, "proiecte vizionare care să se adreseze bunăstării cetăţenilor şi nu satisfacerii intereselor personale".

O "federaţie" de partide sau un partid "unic"? Se va lăsa însă PDL pe mâna lui Ungureanu?

Iată ce spune preşedintele de facto al partidului Vasile Blaga.

"Am văzut o singură nuanţă, deosebire între declaraţiile din ultima vreme ale domnului Ungureanu, ieri am înţeles că vrea să-şi construiască un partid politic. Îi urez succes, există foarte multă lume nerevendicată pe partea dreaptă. Dacă acest partid s-ar întâlni la un moment dat cu PDL pe aceeaşi poziţie, nu ar fi rău."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO