Politică

UE: toleranta spre zero fata de agricultura romaneasca

21.01.2003, 00:00 12

Acordarea din partea Uniunii Europene a unei amanari in privinta implementarii legislatiei comunitare in domeniul agriculturii este "putin probabila", a declarat ieri Valeriu Steriu, secretar de stat in ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.
Documentul de pozitie adoptat de Guvern in decembrie 2001 prevede introducerea normelor europene pana in 2007, dar cu anumite exceptii. Astfel, Romania a cerut o perioada de tranzitie de cinci ani pentru adoptarea de masuri de salvgardare la importul sau exportul de produse agricole, o perioada de tranzitie de patru ani pentru inventarierea plantatiilor viticole si organizarea unui registru comunitar al acestora, precum si o perioada de tranzitie de opt ani pentru eliminarea din cultura a viilor de hibrizi direct producatori. In plus, Romania a solicitat o perioada de tranzitie de trei ani pentru implementarea la nivel national a politicii de nevaccinare pentru pesta porcina clasica, pentru modernizarea si retehnologizarea unitatilor de taiere si procesare a carnii si a laptelui, precum si pentru organizarea centrelor de colectare si a celor de standardizare a laptelui, in conformitate cu normele europene.
Oficialii Uniunii Europene au declarat, inca de la deschiderea negocierilor legate de capitolul agriculturii, ca "toleranta privind perioadele de tranzitie va fi zero", din cauza faptului ca politicile europene privind siguranta alimentara devin din ce in ce mai stricte. "Desigur ca negocierile continua, iar raspunsul final nu a fost inca dat, dar Romania trebuie sa fie pregatita pentru accelerarea planului de investitii in agricultura", a explicat Steriu.
El a adaugat ca, daca perioadele de tranzitie nu vor fi acceptate, iar Romania va trebui sa se alinieze la legislatia europeana pana cel tarziu in 2007, cea mai mare responsabilitate o vor avea intreprinzatorii privati, care vor fi nevoiti sa faca investitiile necesare intr-un termen mai scurt decat cel prevazut initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO