Politică

UE isi cauta febril un presedinte, Tony Blair iese incet din carti

01.11.2009, 23:20 16

Liderii celor 27 de state ale UE au acceptat cererea lideruluiceh de derogare de la aplicarea Cartei Europene a DrepturilorFundamentale in privinta anumitor drepturi sociale si pentru a nupermite germanilor din regiunea Sudeti expulzati in 1945 sabeneficieze de despagubiri.
Cehia este ultima tara europeana care mai trebuie sa ratificeTratatul de la Lisabona, important deoarece reformeaza sistemulinstitutional al UE, dand nastere unor posturi noi de conducereprecum cel de presedinte al Consiliului European sau cel deministru de externe al UE. Liderii europeni se asteapta ca VaclavKlaus, un eurosceptic declarat, sa semneze documentul pe 9noiembrie, o data simbolica, cand se vor aniversa 20 de ani de lacaderea Zidului Berlinului.
Sindicatele din Cehia au criticat derogarea in ceea ce privestedrepturile sociale. Ele se tem ca muncitorii cehi nu-si vor maiputea apara drepturile la nivel international. Pentru ca, estesimplu, neavand obligatiile care decurg din Carta, Cehia nu maibeneficiaza nici de drepturile care sunt inscrise in document (depilda, aceasta prevede ca muncitorii unui stat membru UE carelucreaza intr-un alt stat membru EU are drepturi totalmente egalecu cele ale unui muncitor autohton).

Presedintele UE va fi ales in cadrul unui summitextraordinar
Odata ce va fi semnat Tratatul de la Lisabona, liderii europeni vorconvoca un summit extraordinar unde vor discuta despre principalelefunctii de conducere create de document.
Tema a fost atinsa si la Consiliul European (reuniunea liderilor destat si de guvern din UE) de saptamana trecuta. Pentru postul depresedinte al Consiliului European (numit si presedinte al UE),ales pe o perioada de 2,5 ani, au fost vehiculate numele fostuluipremier Tony Blair si al actualului prim-ministru luxemburghezJean-Claude Juncker. Blair pierde insa din ce in ce mai mult terendin cauza reticentei liderilor europeni de a-l sustine.
Daca Financial Times relata ca fostul premier britanic nu renunta,The Telegraph anunta ca Blair este pregatit sa iasa din cursa dacanu reuseste saptamana aceasta sa obtina deschis sprijinulcancelarului german Angela Merkel, care si-a declarat scepticismulcu privire la candidatura acestuia. Insa Merkel a anuntat ca vasustine acelasi candidat pentru presedintia UE impreuna cupresedintele francez Nicolas Sarkozy. De altfel, presa din Vest ascris ca s-a ajuns la un acord intre liderii europeni ca viitorulpresedinte sa fie un om de dreapta, deci Blair, laburist, esteexclus din start. Cel mai vehiculat nume este cel al premieruluiluxemburghez Jean-Claude Juncker.
In cursa mai este si premierul olandez Jan Peter Balkenende, care adeclarat ca nu este candidat pentru aceasta functie, dar ca nuexclude posibilitatea de a deveni presedinte al UE. Printrecelelalte nume speculate se mai afla cel al fostului premierfinlandez Paavo Lipponen.
Unii lideri europeni, printre care presedintele ParlamentuluiEuropean, Jerzy Buzek, au cerut ca postul de presedinte al UE safie atribuit unei femei. Letonia este statul care a propus o femeiepentru sefia UE, si anume Vaira Vike-Freiberga, fost presedinte altarii.

Ministrul de externe al UE va fi un om destanga
Celalalt post care va fi discutat la reuniunea din aceasta lunaeste cel de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa al UE sauministru de externe al UE. Potrivit Tratatului de la Lisabona,acesta va fi si vicepresedinte in cadrul Comisiei Europene si se vaocupa de portofoliul Afacerilor Externe.
In urma Consiliului European, presa a scris ca ministrul britanicde externe David Miliband are cele mai mari sanse sa ocupe aceastafunctie. Potrivit presei de la Londra, el a obtinut sprijinulpresedintelui Comisiei Europene JosŽ Manuel Barroso.
Pe lista candidatilor a mai fost vehiculat saptamana trecuta numeleeuroparlamentarului roman Adrian Severin, care ar reprezentapropunerea socialistilor din Parlamentul European.
Ratiunea era ca, avand in vedere ca presedinte al UE va deveni unom de dreapta, atunci ministrul de externe al UE trebuie sa fie unmembru al stangii.
Socialistii chiar si-au format o "troica" pentru a obtine acestjob, formata din premierul spaniol JosŽ Lu's Rodr'guez Zapatero,cancelarul Austriei Werner Faymann si Poul Nyrup Rasmussen, liderulSocialistilor Europeni.
Pe lista candidatilor "de stanga" se mai afla ministrul spaniol deexterne Miguel Angel Moratinos sau fostul sef al diplomatieigermane Frank-Walter Steinmeier. De asemenea, italienii l-au propuspe fostul ministru de externe Massino D'Alema pentru acestpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO