Politică

UDMR vrea secretari de stat in peste opt ministere si conducerea unui serviciu secret

17.01.2005, 00:00 32

UDMR vizeaza posturi de secretari de stat in peste opt ministere si ar putea solicita sa ocupe si o functie in conducerea unui serviciu secret.
Consiliului Operativ al UDMR a decis la sfarsitul saptamanii sa solicite partenerilor din arcul guvernamental fotolii de secretari de stat in cel putin opt ministere, lista acestora urmand sa fie finalizata in acesta saptamana. Sunt vizate, intre altele, ministerul educatiei, ministerul integrarii, ministerul de externe, internele si sanatatea.
In privinta ocuparii unei functii in fruntea unui serviciu secret lucrurile sunt mai complicate pentru ca numirea acestora nu este de competenta guvernului sau a partidelor. Primul ministru si mai multi ministri fac insa parte din CSAT, care are competente in numirea unor sefi de servicii.
"Nu am discutat, dar asta nu inseamna ca nu vom solicita" o functie intr-un serviciu secret, a declarat liderul UDMR, adaugand ca, dupa parerea sa, si maghiarii ar trebui sa faca parte din astfel de structuri, deoarece aceasta ar contribui la o convietuire echitabila.
Ieri, vicepresedintele executiv al Uniunii, Borbely Laszlo, a declarat ca un maghiar in fruntea unui serviciu secret este o propunere care nu trebuie sa vina neaparat de la UDMR: "Nu este vorba ca noi am vrea sa impartim ceva. Dar nu vad nimic rau ca un etnic maghiar sa ocupe o astfel de functie. Nici nu trebuie sa fie propunerea noastra".
Si in trecut UDMR s-a plans ca nu este reprezentat in fruntea serviciilor secrete.
Numirea sefilor serviciilor secrete este, in mare parte, de competenta sefului statului. In cazul SRI, presedintele se adreseaza Parlamentului pentru numirea unui director de serviciu. In ceea ce priveste SIE si Serviciul de Paza si Protectie (SPP), sefii acestor servicii sunt numiti de CSAT, la propunerea presedintelui.
Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu pentru Adevarul ca-i va inlocui pe sefii serviciilor secrete - cu exceptia unuia pe care nu l-a numit.
In replica, PSD care i-a numit pe sefii serviciilor secrete cand era la putere a declarat, intr-un comunica de presa, ca numirea si schimbarea sefilor serviciilor secrete este de competenta Parlamentului, iar seful statului nu face decat propuneri care sunt analizate de Legislativ.
UDMR nu s-a decia definitiv  in ce ministere sa solicite secretari de stat, dar Borbely Laszlo a amintit ieri ca Uniunea si-ar dori astfel de functii la ministerul de interne si la ministerul de externe.
Un lucru este sigur, o astfel de functie va fi solicitata la ministerul educatiei.
Potrivit presedintelui Marko Bela, ministrul de resort l-a asigurat ca nu este impotriva prezentei la conducerea institutiei a unui secretar de stat din partea UDMR.
"UDMR crede ca ar trebui sa fie reprezentata in ministerul invatamntului, pentru ca aceasta este o prioritate", a spus Marko Bela. Autonomia invatamantului in limba maghiara a reprezentat dintotdeauna deziderare specifice ale Uniunii.
Anterior deputatul UDMR de Mures, Kerekes Karoly, a declarase ca Dane Karoly, in prezent consilier local la Tirgu Mures, a fost propus la ministerul educatiei, Csiki Zsuzsanna, actualul director al Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Mures, este propusa la ministerul sanatatii si consilierul judetean Pokorny Ladislau este nominalizat pentru conducerea Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.
Dar Uniunea nu vrea sa lase impresia ca isi negociaza la sange rezenta la guvernare. "Avem o lista a prioritatilor foarte larga, dar nu inseamna ca peste tot vom avea secretari de stat", a declarat Marko. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO