Politică

Traian Basescu pune presiune pe Parlament

08.03.2007, 20:28 15

Presedintele Traian Basescu a dat ieri un ultimatum partidelor politice: daca acestea nu se pun de acord asupra unei noi legi electorale care sa incorporeze votul uninominal pana la inceputul lunii aprilie, va declansa procedurile pentru organizarea unui referendum.
Centrul de gravitatie al dezbaterilor pe tema votului uninominal a fost mutat de Basescu in curtea partidelor despre care a spus ca le "crediteaza cu incredere", remarcand ca toate si-au luat angajamentul de a legifera votul uninominal pana la sfarsitul acestei legislaturi, cu exceptia UDMR - care ar fi serios dezavantajat de sistemul uninominal - si a PRM care a refuzat sa participe chiar si la dezbaterile convocate de Cotroceni.
Presedintele a anuntat ca intentioneaza sa organizeze un referendum cu tema votului uninominal, in februarie, chiar in timp ce opozitia facea demersuri pentru suspendarea sa, determinand multi analisti sa catalogheze gestul sau drept o simpla diversiune.
Partidele politice care au participat la dezbaterile de la Cotroceni au fost de acord ca trebuie gasita o solutie pentru ca minoritatile din Romania sa poata fi reprezentate proportional cu numarul lor, a remarcat Basescu, si au fost prezentate mai multe solutii. UDMR nu este de acord cu un sistem de vot uninominal, deoarece acesta ar putea duce la injumatatirea mandatelor sale, sustin mai multi lideri ai partidului.
Presedintele a adaugat ca la sfarsitul lunii martie sau in prima decada a lunii aprilie, invitand din nou partidele la o consultare, va putea evalua daca evolutiile din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral sunt in concordanta cu obiectivul de adoptare a legii in aceasta sesiune. "Daca nu, voi declansa cu certitudine referendumul", a mai declarat Traian Basescu.
Argumentul sau este simplu si a fost confirmat de mai multi specialisti. Pentru a putea avea un sistem de vot uninominal pana la alegerile din 2008, este necesara o reorganizare a circumscriptiilor - care pot fi si de 10 ori mai multe ca acum si pot fi diferite pentru Senat si Camera Deputatilor - care, conform unor specialisti din Ministerul Administratiei si al Internelor, ar putea dura pana la un an. Daca legea nu este adoptata in aceasta sesiune parlamentara, sansele ca ea sa poata fi aplicata la alegerile din 2008 scad considerabil. Basescu sustine ca a ales sa lase deocamdata votul uninominal in mana partidelor tocmai pentru a castiga timp si pentru ca un eventual referendum sa nu se suprapuna cu alegerile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO