Politică

Tensiuni fara precedent intre Bucuresti si Chisinau, pe fondul protestului masiv impotriva comunistilor moldoveni

Tensiuni fara precedent intre Bucuresti si Chisinau, pe fondul protestului masiv impotriva comunistilor moldoveni
09.04.2009, 00:00 24
Filmul evenimentelor de ieri pe ore
10.00: Politistii incep sa se regrupeze in spatele cladirii Guvernului, in asteptarea protestatarilor. 
10.30: Tinerii incep sa se adune in fata cladirii Guvernului, in vreme guvernul se reuneste de urgenta, sedinta fiind prezidata de Vladimir Voronin.
11.40: Ambasadorul Romaniei la Chisinau Filip Teodorescu este declarat persona non grata si este invitat sa paraseasca Republica Moldova in 24 de ore.
12.00: Presedintele moldovean Vladimir Voronin anunta ca autoritatile de la Chisinau vor folosi forta daca violentele de marti se vor repeta.
12.10: Moldova anunta ca reintroduce vizele pentru cetatenii romani.
12.30: Numarul protestatarilor din centrul Chisinaului ajunge la 4.000.
12.36: Vama Sculeni dintre Romania si Moldova este redeschisa, iar cei 200 de studenti care asteptau sa mearga la Chisinau pot intra in tara.
13.30: Unul din liderii opozitiei moldovene, Sergiu Mocanu, si presedintele unui ONG Gheorghe Brega sunt arestati. Mocanu este un fost colaborator al lui Voronin.
13.45: Procuratura de la Chisinau anunta ca incepe urmarirea penala impotriva protestatarilor.
14.42: Ambasadorii la Chisinau ai statelor membre ale UE se intalnesc pentru consultari.
14.52: Presedintele moldovean Vladimir Voronin declara ca actuala guvernare a reusit, in timpul confruntarilor de marti, sa apere principiile si valorile democratice ale societatii moldovene, cursul spre integrarea europeana.
15.13: Agentia Fitch avertizeaza ca ratingul „B-" acordat Republicii Moldova ar putea fi amenintat daca turbulentele politice persista, insa consecintele evenimentelor de la Chisinau asupra altor state din regiune par sa fie limitate.
15.15: Ministerul Transporturilor anunta ca cursele trenurilor de calatori de pe ruta Iasi-Ungheni si retur au fost intrerupte din cauza unei defectiuni pe teritoriul moldovean.
15.45: Ministrul consilier al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, Ioan Gaborean, a fost declarat persona non grata de autoritatile de la Chisinau.
15.45: Presa de la Moscova anunta o tentativa dejucata de intrare in Transnistria a unor tineri „extremisti".
16.15: Guvernul moldovean a decis ca o viza pentru Moldova va costa 35 de euro, adica echivalentul unei vize Schengen pentru intrarea in Romania.
16.20: Voronin acuza opozitia ca incearca sa provoace un razboi civil.
16.34: Consiliul Parteneriatului Euroatlantic s-a reunit la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a analiza situatia din Republica Moldova, potrivit unei surse din cadrul NATO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO