Politică

Taximetriştii, nemulţumiţi de regulamentul propus de Primăria Capitalei: E un asasinat economic

Taximetriştii, nemulţumiţi de regulamentul propus de...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

26.01.2018, 18:10 590

Reprezentanţii companiilor de taxi din Bucureşti au participat, vineri, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, la dezbaterea publică pe marginea regulamentului-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi.

„Acest regulament nemulţumeşte în totalitate şoferii de taxi din toate punctele de vedere. S-au depus o groază de amendamente la propunerile pe care Primăria le-a înaintat spre modificare. (...) Şoferul de taxi are nişte probleme în momentul acesta. Când se trezeşte dis-de dimineaţă, se trezeşte deja dator. E foarte important lucrul acesta. Când te trezeşti deja dator nu poţi să mai îndeplineşti nişte condiţii pe care le impune dispeceratul, operator de transport care ţi-e patron, Primăria Capitalei. Avem ocazia ca prin acest regulament să facem schimbări în bine. În calitate de transportatori constatăm că pe piaţă vorbim de un asasinat economic. Este o realitate”, a declarat Dan Pancă, de la Academia de Taxi.

La rândul său, Marian Ivan, de la Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România consideră că multe dintre elementele incluse în regulament sunt în afara legii.

„Multe dintre aspectele regulamentului nu respectă legea. Plec de la capitolul 2 din Legea taximetriei, care spune că trebuie promovată concurenţa între transportatori. Or, prin impunerea unor condiţii - o singură staţie de recepţie, o singură aplicaţie, orice reducere din dreptul utilizatorului şi taximetristului de a avea o concurenţă reală pe piaţă este de fapt o încălcare a legii. (...) Primarul Capitalei a afirmat că îşi doreşte ca Bucureştiul să devină smart city,mi se pare normal ca aplicaţiile care permit clienţilor să cheme direct un taxi să fie încurajate. Or, în acest regulament nu va dabsolut nimic care încurajează dezvoltarea de aplicaţii similare celor care există deja pe piaţă”, a arătat Marian Ivan.

De asemenea, Mihai Rotaru, reprezentantul Clever Taxi spune că propunerea Primăriei Capitalei nu îi permite cetăţeanului să beneficieze de un transport facil şi sigur.

„Ar trebui ca acest regulament să fie centrat pe cetăţean ca el să beneficieze de un transport facil, sigur şi care să-l ajute să îşi organizeze mult mai eficient viaţa de zi cu zi. Considerăm ca fiind nu doar neconcurenţială ci şi în contradicţie cu principiul enunţat anterior limitarea posiblitatea clientului de a utiliza serviciile de taxi prin intermediul platformelor de agregare. (...) Noi considerăm că acest regulament aduce un deserviciu consumatorilor – instituirea acestora a obligativităţii de folosire exclusivă a comenzilor telefonice sau a aplicaţiei online ce aparţin numai de un singur dispecerat. Cât despre şoferi, 99.2 % dintre şoferi consideră platforma extrem de utilă pentru ei, oferă siguranţă şi le schimbă modul de lucru în în mod pozitiv. De aici şi surprinderea noastră privind această reglementare. A fost făcută în grabă, fără a fi implicată în procesul de elaborare a acestui regulament expertiza unora dintre actorii din piaţă, fie că sunt transportatori, consumatori sau companii de tehnologie”, a spus Mihai Rotaru, în cadrul dezbaterii publice.

Mai mult, Viorel Arnăutu de la Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania spune că mulţi dintre taximetrişti s-au îndatorat pentru a fi siguri că respectă legea.

„Trebuie să garantaţi transportatorilor autorizaţi că atât timp cât aceştia respectă legea şi ori de câte ori vor dori, cererea lor de prelungire va fi avizată favorabil. Mulţi dintre ei au pus ipotecă pe casă pentru a aduce o maşină la un standard cerut de lege. Trebuie să garantaţi că atât timp cât acesta va respecta legea, îşi va plăti datoriile la stat, această autorizaţie nu îi va fi luată. (...) Este foarte important să nu vă grăbiţi, cum s-au grăbit şi ai noştri cu acea faimoasă declaraţie 600. Este bine să analizaţi punctele de vedere de la toate asociaţiile”, a spus acesta.

Primăria Capitalei a supus dezbaterii regulamentul-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi, care conţine o serie de elemente de noutate faţă de ce este în prezent. Potrivit documentului menţionat, dispeceratele sunt obligatorii pentru toate taxiurile autorizate din Bucureşti şi nu se pot executa decât de către dispecerii taxi autorizaţi de Primăria Capitalei. Tot dispeceratul ar fi responsabil cu aplicaţiile informatice, comenzile telefonice sau online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO