Politică

Tariceanu vede in Romania o republica parlamentara, cu mai putine atributii pentru presedinte

16.09.2005, 20:31 27

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, refuza viziunea presedintelui Traian Basescu privind transformarea Parlamentului intr-o institutie cu o singura Camera si ii pune la punct pe aliatii din PD ai presedintelui: nu va promova legea privind introducerea votului uninominal prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, cum vor democratii.

Prin comentariile sale, seful Guvernului si, totodata, presedinte al PNL a aratat ieri care ar trebui sa fie dezbaterea la zi despre reformarea institutiilor: faptul ca Romania este o republica semiprezidentiala care creeaza paralelisme presedinte-premier "cu toate problemele ce decurg de aici" si faptul ca cele doua Camere Parlamentare continua sa aiba si ele aceleasi atributii si de aici acelasi "paralelism nefericit". Or, asta nu inseamna ca sistemul bicameral este prost, ci doar ca, asa cum a fost el conceput, este ineficient, a declarat Tariceanu.

Premierul nu a comentat pe fond sustinerea lui Traian Basescu pentru introducerea sistemului unicameral, propunere avansata in urma cu doua saptamani de presedintele PSD, Mircea Geoana. Insa, in ceea ce-l priveste, a fost categoric: "Nu sunt pentru un Parlament unicameral si nici colegii mei".

El a spus ca actuala formula bicamerala defectuoasa, ca si paralelismele presedinte-premier sunt o hiba a sistemului politic de 15 ani, reprezinta, de fapt, viziunea lui Ion Iliescu pentru care platim acum.

Problemele dintre institutia premierului si cea a presedintelui nu sunt "de azi de ieri", ci de 15 ani si vor dura atat cat va dura acest sistem.

"In Europa exista republici parlamentare care evita acest paralelism din Romania, iar acolo functionarea institutiilor este mai buna si mai normala", si-a definit Tariceanu optiunea, fara insa a spune daca va cere o dezbatere pe aceasta tema.

Transformarea Romaniei intr-o republica parlamentara - ceea ce presupune ca presedintele este ales de Parlament si nu prin vot universal - a fost dorita si de fostul premier Adrian Nastase. Insa acesta propunea, in mod paradoxal, ca, in vreme ce presedintele este ales de Parlament, el sa aiba si puteri mai mari, lucru neintalnit in nici o tara care a adoptat sistemul parlamentar. Acestei idei i s-a opus fostul presedinte Ion Iliescu.

Este de asteptat ca nici presedintele Traian Basescu sa nu o agreeze, (daca ea va fi pusa cu adevarat) seful statului declarandu-se in mai multe randuri drept "un presedinte jucator". In orice caz, o astfel de masura nu poate fi luata la jumatatea unui mandat.

Romania este in prezent o republica semiprezidentiala, in care atat presedintele, cat si premierul sunt exponenti ai puterii executive. Puterea este in mai mare masura la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria, in functie de influenta pe care cei doi demnitari o au in sanul partidelor sau al coalitiilor care ii sustin. Daca discutia despre sistemul de republica ce ar trebui adoptat de Romania a fost purtata de premier in termeni de ipoteza, el a fost categoric atunci cand a vorbit despre angajarea raspunderii Guvernului pentru adoptarea votului uninominal. Nici vorba despre o asemenea intentie.

Dupa propunerea lui Basescu privind eliminarea unei Camere parlamentare, PD a reactionat rapid si, ca de fiecare data, in acord cu seful statului, iar liderul partidului Emil Boc a propus organizarea unui referendum pe aceasta tema. Boc a supralicitat, afirmand ca ii va cere premierului si angajarea raspunderii Guvernu-lui in fata Parlamentului pentru introducerea votului uninominal. Tariceanu a spus despre votul uninominal ca aceasta idee este de mult in atentia liberalilor. "Am lansat aceasta propunere in 2003-2004 si cred ca aceasta formulare a sistemului electoral va fi dezbatuta, iar pana la viitoarele alegeri vom adopta o noua solutie", a mentionat presedintele PNL. Liderul PNL a mai spus ca nu este de acord cu asumarea raspunderii la votul uninominal. El a explicat ca, in cazul unui asemenea sistem, dezavantajul principal este acela ca "castigatorul ia totul".



Liberalii ii ameninta pe democrati cu ruperea aliantei

Migratia politica intre cele doua partide, remanierea secretarilor de stat si ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu au fost cateva dintre motivele disputelor dintre liberali si democrati la ultima sedinta a conducerii Aliantei. Potrivit unor surse din cadrul actualei puteri, cel mai vehement dintre liberali a fost vicepresedintele partidului, senatorul Puiu Hasotti, care le-a reprosat colegilor democrati declaratiile lui Basescu legate de sustinerea Monei Musca pentru sefia Camerei. Mai mult, vicepresedintele PNL s-a aratat deranjat si de faptul ca seful statului a vorbit despre Parlamentul unicameral. Democratii Emil Boc, Cezar Preda si Vasile Blaga au incercat sa-l linisteasca pe Hasotti, spunandu-i ca ei nu au nici o legatura cu declaratiile presedintelui. Liberalul ar fi continuat insa cu reprosurile la adresa colegilor de Alianta, avertizand chiar ca protocolul dintre PNL si PD s-ar putea rupe daca lucrurile vor evolua intr-o asemenea directie, au relatat sursele citate. In timpul sedintei, la care a participat si premierul Taiceanu, democratii le-ar fi cerut socoteala liberalilor pentru declaratiile din ultima vreme pe tema cresterii TVA si i-au acuzat de "dictatura" in cadrul Aliantei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO