Politică

Tariceanu si Boc promit sa-si spele rufele in familie

01.03.2006, 20:19 12

Vreme de doua zile, duminica si luni, si-au aruncat in public vorbe grele, apoi, intr-o luni seara au iesit brat la brat, impacati, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

"Familia PNL-PD" re-greta cele intamplate si promite "sa nu mai faca". Este acesta un mod de a face politica? Nu este cel mai fericit mod de a te manifesta, dar nu este o drama, spun protagonistii. Indreptarea "tine de cultura politica sau de cultura colaborarii", comenteaza liberalul Bogdan Olteanu. Este greu de indreptat ceva pentru ca aici "este vorba de lipsa unui proiect comun. Nu este vorba despre o impacare, ci de o amanare a rupturii", crede analistul politic Daniel Barbu.

Asadar, duminica, tensiunile dintre PNL si PD au fost atat de mari incat nu ar fi fost de mirare ca lucrurile sa conduca spre o ruptura. Nu a fost vorba doar despre respingerea ofertei fuziunii in termenii avansati de democrati. A iesit la iveala o fisura structurala. Liberalii

i-au acuzat pe democrati ca nu sustin guvernarea si nu sunt interesati de agenda populatiei, iar replica democratilor a fost ca unii liberali sunt interesati doar de pozitii din care pot sprijini grupuri de interese nelegitime, aceleasi acuzate in repetate randuri si de Traian Basescu.

Luni seara foaia a fost intoarsa. Liderul PD, Emil Boc, vorbeste de maturitatea politica a Aliantei si pariaza ca aceasta va rezista "in ciuda dorintei unora de a nu functiona si de a se destrama". Liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu afirma la randu-i: "Cu totii regretam cele intamplate si am hotarat sa punem punct acestei atitudini publice". Dar ce a crezut publicul din aceasta "atitudine publica"?.

Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, afirma, pentru ZF, ca trebuie facuta o distinctie intre proiectul fuziunii - cel care i-a dezbinat ultima data pe liberali si democrati - si programul de guvernare care este asumat in comun si sustinut de toti. Acest program comun ar fi asadar fundatia colaborarii, o fundatie trainica ce nu poate fi scufundata de furtuni trecatoare. Or, tocmai acest ultim aspect este pus in discutie de analisti.

" Cu siguranta nu este cel mai fericit mod de a face politica, este evident ca ei nu au un proiect comun. Dar o casnicie poate dura ani de zile, - vreme in care partenerii isi arunca unii altora vorbe grele - pentru ca au bunuri in comun de care nu pot sa se desparta", spune Daniel Barbu. Lucrurile sunt greu de indreptat, spune analistul si argumenteaza: mai grav decat folclorul aparitiilor la televizor pe tema fuziunii este faptul ca PNL si PD nu se inteleg in privinta proiectelor de legi si se ataca reciproc.

Si sunt multe astfel de proiecte care sunt vazute diferit de cele doua partide - fie cand vine vorba despre tipul de organizare politica a statului, despre rolul serviciilor secrete si multe altele.

A facut cariera o declaratie a unui fruntas liberal - Teodor Melescanu - anume ca Alianta este "o casatorie din interes." Se putea si altfel?

O alternativa la modul de a face politica al Aliantei ar fi fost posibil in masura in care ar fi existat un proiect comun, spune Barbu: "Se putea altfel in masura in care exista un proiect comun. Iar disputele in jurul unor legi ne arata ca nu exista un laborator strategic de sinteza si analiza in cadrul caruia sa fie armonizate punctele de vedere. Acest fapt este mai grav decat folclorul aparitiilor la televizor pe tema fuziunii".

Olteanu afirma ca defectele de parcurs pot fi corijate: "Depinde de cultura politica a colaborarii". Adica exact de acel element care a lipsit Aliantei in ultima perioada.

"Sta in mainile noastre. Daca vrem capital politic, iesim la televizor si discutam public. Daca vrem colaborare, discutam in interior", continua Olteanu. Se poate insa castiga capital politic in acest fel?

"Daca ne uitam in sondajele de opinie vedem ca chestiunea capitalului politic este una foarte precara. Ei au evitat ruptura si, probabil, vor continua impreuna cel putin pana in toamna. Asta si pentru ca nu exista alternativa la aceasta guvernare, iar PSD este incapabil in acest moment sa produca proiecte", spune Barbu.

Asadar, capital politic este greu de castigat din dispute sau cel putin este riscant sa mizezi pe certuri pentru a acumula capital.

Asadar, spun combatantii si analistii, exista premise ca guvernul sa-si duca mandatul pana la capat, chiar si cu acest fel de a-si rezolva lucrurile in public.

Insa, toate lucrurile au limite. O data la patru ani, electoratul are posibilitatea de a decide ce fel de politica si ce tip de politician agreeaza, iar atunci se va dovedi cat de viabila a fost strategia sau cat de nefericita este lipsa de strategie din acest moment a Aliantei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO